palpal

Drskosti šefildskog đaka i Igorovog ministra

Odmah na početku mandata nove nesretne Vlade i Kabineta Radovana Viškovića rekao sam da je Srđan Rajčević izbor i lični ministar Igora Dodika, zadužen da osmisli što više projekata kako bi kompaniji „Prointer“ i Tatinom Sinu nabacio što više unosnih tendera i poslova. Rajčević je ispunio sva očekivanja Tatinog Sina, posao radi odlično, a Prointer ne može da prebroji tendere i milione koji svakodnevno pristižu.

Šefildski đak i Igorov ministar nauke davno je trebao podnijeti ostavku, nakon skandala u kome je utvrđeno da nikada nije ni studirao u Engleskoj, kako je naveo u biografiji, već je završio neki kurs u Grčkoj, ali da ima morala i obraza ne bi ni bio u toj poziciji pa je suvišno očekivati moralno podnošenje ostavke. Da nešto zna o državi, Vladi i njenom funkcionisanju, mlađani Igorov ministar bi znao da riječ ministar izvorno znači sluga, i da bi trebao biti sluga naroda i izabranih narodnih poslanika, koji su mu nažalost dali povjerenje, a ne kontaminira javnost trabunjanjem o „tatinom sinu“, „ocvalom omladincu“, i „Versaći vilama“..

Umjesto pristojnosti i poštovanja, odgovora na pitanja poslanika o trošenju budžetskog novca, mlađani Igorov ministar i portparol iz sjenke Prointera najbrutalnijim i najprizemnijim riječnikom i uvredama okomio se na poslanika Draška Stanivukovića, pokušavajući niskim uvredama i zamjenom teza skrenuti pažnju da suštine – prebacivanja javnog novca u džepove moćnika. Napadi su ad hominem, napada se ličnost i porodica, umjesto da se odgovori na prosto pitanje – zašto je Prointer privilegovan i dobija desetine miliona maraka namještenih poslova od javnih preduzeća i ustanova, i kakav je efekat silnih tendera koji su dobili!?

I dok moćnici trljaju ruke i Vlada baca 800 000 maraka na projekat „E-bebe“, višečlane porodice, poput petoro malih Ćeranića sa Romanije, divne djece i odličnih đaka koji pješače do škole 4 kilometra, a žive u staroj brvnari bez prozora. Umjesto što trabunja o „Versaći vilama“, „ocvalom omladincu“ i „političkoj naplavini“, Igorovom ministru bi bilo pametniji da odgovori da li je Vladi bolje da sa 800 000 maraka riješi stambeno i životno pitanje 10 srećnih, skromnih i ponosnih višečlanih porodica, kao što su Ćeranići, ili izradi neku besmislenu aplikaciju, da lu su nam mnogo važnija zdrava djeca i porodice od virtuelnih beba i aplikacija!?

 

Nebojša Vukanović