palpal

Draškovićeva nagodba, rehabilitacija i odlazak radnika

Svojim  javnim pozivom za navodno zajedničko učešće u gradnji Kliničkog zdravstvenog centra u Gradu sunca, Rodoljub Drašković je potvrdio detalje nagodbe tajnog pakta sa Lukom Petrovićem, o kojima sam nedavno pisao. Baš kako sam i najavio prošlog mjeseca, Drašković je zakopao ratne sjekire sa don Lučijanom, jer mu je obećao da će Vlada Republike Srpske kao „strateški partner“ uložiti 20 miliona maraka u zdravstveni centar u Gradu sunca, pa je raspisao „javni poziv“ za partnerstvo u projektu. Ne znam da li je svjestan da se Pakt sa đavolom svakome na kraju obije o glavu!

Ubjeđen sam da će tzv. „partnerstvo“ propasti, i da će Luka nasankati Draškovića, kao i mnoge proteklih godina, jer tako to inače i biva u prljavim zakulisanim poslovima. Draškovićeve priče o navodnom lokal-patriotizmu i borbi za Hercegovinu su licemjerne, jer da  tako iskreno misli ne bi zatvorio Fabriku i pogon u Nevesinju, a 50 ljudi preko noći ostavio bez posla, kako bi zategao konopac i povećao ulog u trgovini sa vlastima. Još jednom ću ponoviti da je dobro što je Drašković došao u Hercegovinu, otvorio pogone i zaposlio radnike, ali mora biti svjestan da Hercegovci nisu roblje, i da ne treba, pod plaštom priče o lokal-patriotizmu, zarađivati desetine miliona kulučeći radnike za skromne plate, zbog čega oni masovno napuštaju kompaniju i idu u Dubrovnik. Tako je skoro sve obezbjeđenje u Gradu sunca otišlo na bolovanje, i sve više radnika napušta kompaniju „Svislajn“, od konobara u hotelima do radnika u proizvodnji slatkiša.

Ako je Drašković hercegovački patriota, kako se predstavlja, onda treba da svoje radnike pristojno plati, da mogu od plate pristojno da žive, a ne da rade 6 dana u sedmici za 300 ili 400 evra.  Ključni pokazatelj njegovog lokal-patriotizma je Fabrika u Nevesinju, koju je Drašković zatvorio ne zbog loših rezultata poslovanja, jer je u trenutku gašenja poslovala pozitivno, već da bi izvršio dodatni pritisak i ucjenjivao Iliju i Luku. Sada kad je postigao nagodbu i čeka vladine milione, bio bi red da otvori  pogon i zaposli Neevsinjce koje je ostavio bez posla, jer je za Nevesinje veliko 50 radnih mjesta.

U jeku sukoba sa Lukom i Partijom Drašković je dao otkaz ABBI, ali je nakon pakta i pomirenja ona rehabilitovana i ponovo organizuje svoje predstave po Gradu sunca, promovišući Iliju, Mika, Luku i mentore koji su je nagradili mjestom portparola Elektroprivrede RS, kao sinekuru jer je godinama zloupotrebljavala mikrofon ATV-a i napadala protivnike režima. Nogiranje pa ponovno grljenje ABB-e je lakmus papir koji pokazuje moralne norme i lik stare lisice, koja misli da svojim milijardama može sve da kupi.

Mislio sam da je Rodoljub nešto bolji od brata Vuka i oca Vidaka, da ne mijenja stavove i mišljenja iz dana u dan, ali što mačka koti to miševe lovi, i ne pada iver daleko od klade.  Licemjerne obmane, laži, podle spletke iza kulisa i  izigravanje dr Saše Borjana pokazalo je pravo lice stare lisice. Drašković me je mjesecima pozivao, ubjeđivao da mu je ključno da se skinu reketaši i mafijaši, oličeni u liku i nedjelima Luke Petrovića, obećao da će lično proći kroz pogone i pozvati svoje radnike da glasaju za dr Borjana, da će organizovati proteste zbog povećanja cijene struje privredi, organizovati konferenciju i govoriti novinarima o ucjenama i reketu vlasti, da bi na kraju samo sjeo u helikopter i odletio pred izbore u Srbiju, jer mu je Luka obećao 20 miliona.

Kao neko ko je na Ustavnom sudu Republike Srpske oborio Lukin reket zvani „solidarni porez“, i tako godišnje kompaniji „Svislajn“ ostavio milion maraka, a zauzvrat mi niko nije rekao ni hvala, imam apsolutno moralno pravo da kao legitimni predstavnik naroda od Draškovića zahtjevam da otvori pogon u Nevesinju i radnike vrati na posao, kao i da poveća plate zaposlenim radnicima u proizvodnji, jer veliki profiti govere da ima mogućnosti i prostora za povećanje plata. Još jednom ponavljam da je dobra pojava Draškovića u Hercegovini, i bez obzira na njegove tanke i slabe moralne norme, mnogo je uradio i ima kredita, mada mu je prije svega profit i novac uvijek na prvom mjestu, iako ima milijarde i ne zna šta će sa njima. Zato javno apelujem na Draškovića da vrati na posao 50 Nevesinjaca, ne čekajući da mu Dodik i Luka uplate 20 miliona, i pokaže da mu je bar malo stalo do Hercegovaca i sirotinje, a ne da priča priče za malu djecu. Svojim ranijim radom i zaslugama ima kredita da mu se da vremena i prostora da ispravi greške, jer me njegovi politički stavovi i zaokretu ne interesuju, ali niko ne smije iskorištavati i kulučiti sirotinju. Ipak ako sa mnom zarati, siguran sam da će samo on imati veliku štetu, zato ga pozivam da poštuje radnike, jer je moja najvažnija dužnost da štitim prava i položaj obespravljenih i sirotinje.

 

Nebojša Vukanović