palpal

Dragan Vučetić – hercegovački lažni car Šćepan Mali

dragan-vucetic-540x300.jpg

Dragan Vučetić – Hercegovački lažni car Šćepan Mali

Sredinom 18-og vijeka u Crnoj Gori se pojavio travar iz Dalmacije koji se lažno predstavljao kao ruski car Petar Treći. Kao veliki rusofili koji su se zaklinjali u Rusiju i dinastiju Romanove Crnogorci su povjerovali u Šćepanovu priču da je on ruski car koji je preživio atentat, i da se nakon bjekstva od zavjernika i supruge Katarine Velike sklonio kod pravoslavne braće u Crnu Goru. Šćepan je ubrzo postavljen za vladara i upravljao je Crnom Gorom od 1766. do 1773. godine, kada je stradao u atentatu koji je po nalogu albanskog paše Bušatlije izvršio njegov sluga.

U 18-om vijeku mali broj Crnogoraca je bio pismen, svi su gledali u Rusiju kao u majku i velikog zaštitnika, pa ne treba da nas čudi što su prihvatili lažnog cara Šćepana Malog, i povjerili mu da upravlja Crnom Gorom i njihovim životima. Čudno je kada se neki novi lažni car pojavi među Srbima u 21-om vijeku, u vrijeme interneta, televizije i drugih masovnih elektronskih medija. Lažni privrednik i lažni profesor Dragan Vučetić uspio je u više navrata da se ukaže u Hercegovini, prevari narod i naivne vlasti Republike Srpske. Lažni privrednik i investitor Dragan Vučetić do prvih miliona je došao kada se iz Njemačke vratio u rodnu Hercegovinu, i pod sumnjivim okolnostima u osnovao i dobio na poklon više fiktivnih firmi za proizvodnju paprika, peleta, namještaja, a potom preko IRB-a na prevaru uzeo nekoliko miliona maraka. Kada mu je prvih nekoliko prevara prošlo bez bilo kakvog otpora vlasti i naroda, lažni car Dragan Veliki odlučio je da podigne ljestvicu i pri drugom ukazanju objavio veliku viziju proizvodnje hercegovačkog „električnog pasata“ i „ bilećkih leviski“. Pred novom rezidencijalnom zgradom Vlade u Banjaluci provozao je lakovjerne ministre u žutim kamionetima na struju, a zauzvrat Vlada ga je uzdigla na pijedestal i odobrila trošenje novih 12 000 000 maraka. Uprkos velikim vizijama Lažni Privrednik nije uspio postati Lažni Car, ali je zato postao savjetnik pravog cara Mileta Prvog. Siromašna Hercegovina preko noći je riješila problem nezaposlenih jer je Vučetićeva spasonosna vizija i tekstilno-automobilski koncern „Nikola Tesla“ progutao i uposlio svu radnu snagu.

Drugo Vučetićevo ukazanije trajalo je manje od godinu dana, a nakon što sam demaskirao lažnog Mesiju, rasvijetlio njegove prevare, prijavio policiji tajne račune i pranje nekoliko miliona maraka preko firme „Nikola Tesla GMBH“ iz Kelna, Vučetić je na miru spakovao kofere, u tišini napustio palatu predsjednika i pobjegao u Njemačku. Iza njega ponovo je ostao prah, pepeo, neplaćeni računi i gladni radnici.

Pokušavajući da utekne istražnim organima, Mesija je promijenio adresu u Njemačkoj, i sada negdje na miru tihuje brojeći opljačkane novce. Lagodan život i skupi hobiji sigurno će ga primorati da smisli neku novu, još originalniju viziju, i da se po treži put ukaže među Hercegovcima. Lažni Investitor i Mesija rođen je 1-og aprila, pa bi simbolično treći put mogao da se ukaže baš na svoj rođendan, prerušen u nekog pokajnika sa bradom, i Hercegovcima objavi da mu se ponovo u snu javio Nikola Tesla i rekao da je spasenije jedino u izgradnji kosmodroma i letenju u svemir. Prethodna dva puta bio sam napadan i javno linčovan jer sam posumnjao u Lažnog Cara i hercegovačkog Mesiju. Imajući u vidu sve projekte koje su Hercegovci progutali u poslednjih desetak godina vjerno hodeći u ambis za Pravim Carom, bojim se da bi Lažni Mesija i u trećem ukazanju imao veliku sreću, i da bi Hercegovci počeli da traže svog Jurija Gagarina.

Nebojša Vukanović