palpal

Dr Milomir Ninković, svjetski a naš

dr Ninkovic.jpg

Dr Milomir Ninković, svjetski a naš

Operacija očnih kapaka predsjednika Hrvatske Ive Josipovića izazvala je puno pažnje u komšijskim medijima, a mnoge Hrvate je začudilo i iznenadilo što je njihovog predsjednika operisao jedan srpski hirurg, dr Milomir Ninković. Hrvati se pitaju zbog čega Josipovića nije operisao neki njihov ljekar, da li se predsjednik nalazi u sukobu interesa ako je zahvat urađen bez novčane naknade, i kakav je to zdravstveni sistem u državi ako prvi čovjek nema u njega dovoljno povjerenja, i umjesto svojim više vjeruje srpskim hirurzima?
Doktor Milomir Ninković je jedan od najuglednijih i najboljih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga u svijetu, i već duže vremena je direktor najveće evropske Klinike za plastičnu hirurgiju u Minhenu. U svojoj bogatoj karijeri inovativnim zahvatima značajno je pomjerio granice i doprinio razvoju rekonstruktivne i plastične hirurgije, a između ostalog bio je na čelu tima koji je prvi u svijetu uspješno obavio operaciju kadaverične transplantacije podlaktice. Operacija je bila toliko uspješna da je pacijent nakon zahvata sa transplantiram rukama krenuo na put oko svijeta sa motociklom, a neki operativni zahvati već su u stručnoj medicinskoj literaturi nazvani po dr Ninkoviću.

Dr Milomir Ninković je rođen na Sokocu, a porijekom je Hercegovac sa naših prostora jer njegova porodica vuče korjene iz okoline Trebinja. Još sredinom osamdesetih kao mlad hirurg i najbolji učenik dr Boriše Starovića svojim radom i rezultatima postignutim u Sarajevu zadivio je kolege u Americi, a već početkom devedesetih došao je na čelo Univerzitetske bolnice u Insbruku. U Njemačkoj partije ne vode kadrovsku politiku, tamo se cijeni uspjeh, mukotrpan rad, odgovornost, posvećenost poslu i neprekidno usavršavanje pa je nakon velikih uspjeha u Austriji dr Ninković pozvan da rukovodi jednom od najvećih i najprestižnijih svjetskih klinika. Spoj našeg talenta sa njemačkom disciplinom, odgovornošću i preciznošću stvorio je brend, prepoznatljivo i cijenjeno ime na svim meridijanima.
Prije Ive Josipovića dr Ninković operisao je i bivšeg hrvatskog premijera Ivicu Račana, te mnoge poznate svjetske državnike, glumce, sportiste i javne ličnosti. Za njega se može reći da je jedan od naših najboljih i najuspješnijih ambasadora koji je predanim radom stekao veliki ugled, poštovanje i autoritet. Uprkos svjetskoj slavi dr Ninković nije zaboravio ovo podneblje. U Republici Srpskoj bez naknade izveo je više komplikovanih operacija kako bi pomogao našim pacijentima koji nemaju novaca da plate skup zahvat u Njemačkoj, a mnogi naši mladi i talentovani plastični hirurzi usavršavaju se na njegovoj klinici. Zahvaljujući dr Dražanu Eriću imao sam veliku sreću i čast da upoznam i intervjuišem dr Ninkovića, i nezaboravno je iskustvo razgovarati sa osobom koja plijeni nevjerovatnom skromnošću, opštim obrazovanjem i ogromnim životnim iskustvom.

Od Minhena i Rima, do dalekog Čilea, Argentine i Kalifornije mnogo je vrhunskih hirurga i ljekara sa ovih prostora koji su postigli fantastične rezultate i stekli veliki ugled. Ponekad bi se trebali zapitati zbog čega mnogi naši ljekari, ali i inženjeri, profesori i stručnjaci u drugim oblastima, lakše i brže napreduju u drugim državama nego kod nas, i zbog čega mnogi samo čekaju pravu priliku da odu i u inostranstvu dobiju pravu priliku da se usavršavaju i napreduju? Zašto se danas cijeni samo odanost, poltronstvo i poslušnost? Zbog čega se mladima ne pruži prava prilika da napreduju i pokažu svoje mogućnosti, kao što su to nekada radili dr Starović i drugi veliki stručnjaci i vizionari od čijih ideja i rada i mnogo godina nakon njihove smrti svi mi imamo veliku korist?

Dr Ninković je svojim radom postigao svjetsku slavu, i prirodno je da ga sada svi mi svojatamo, prisvajamo, budemo na njega ponosni, i što nam je drago kada se komšije iz zavisti ljute što im predsjednika operiše naš čovjek. Znanje i iskustvo dr Ninkovića je nemjerljivo, i prava je šteta što naše vlasti ne pokušaju da iskoriste sjajnu priliku da jedan ovakav stručnjak stabilizuje, uredi i unaprijedi naš zdravstveni sistem, ako ne direktnim angažovanjem, onda bar indirektno bespogovorno slušajući uputstva, savjete i instrukcije. Siguran sam da bi pored stručne pomoći našim talentovanim i mladim ljekarima, uprkos velikim obavezama dr Ninković našao vremena da pomogne i našem ministru zdravlja, direktoru Fonda zdravstva i drugim odgovornim osobama ukoliko oni žele da čuju i prihvate sugestije i dobra rješenja koja možda i ne bi bila u skladu sa partijskim interesima. Pitanje je da li mi to želimo, i da li su narod i opšti interesi važniji od partija i stranačkih interesa? U svakom slučaju trebalo bi naći najbolju soluciju da Republika Srpska na prigodan način oda priznanje velikom čovjeku i stručnjaku koji je svjetski, ali i naš.

Nebojša Vukanović