Dostojanstveno obilježavanje Dana Trebinjske brigade

Pomenom poginulim pripadnicima Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, polaganjem cvijeća na spomenik braniocima grada i svečanom akademijom u Kulturnom centru, danas je obilježen Dan Trebinjske brigade, u spomen na 13.7.1992. godine, kada su odbranjeni strateška kota Vlaštica i Trebinje od agresije više gardijskih brigada Hrvatske vojske. Akademija i program obilježavanja Dana Trebinjske brigade bio je veoma primjeren i dostojanstven, i novo rukovodstvo gradske Boračke organizacije uspješno je položilo prvi ispit. Žao mi je što na proslavi nema generala Grubača, komandanta Hercegovačkog korpusa, kao i brojnih oficira i vojnika koji su nepravedno zaboravljeni i zapostavljeni od grada, države i društva za koji su se borili, ali vremenom će se valjda stvari promijeniti i popraviti.

Trebinjska brigada formirana je u ljeto 1992. godine, nastala je iz 472 brigade JNA smještene prije rata u trebinjskom garnizonu, i odigrala je ključnu ulogu u odbrani južne Hercegovine. U borbama je poginulo 258 njenih pripadnika, a svakako da Trebinjci i Hercegovci trebaju biti ponosni na činjenicu da niko od boraca i oficira Trebinjske brigade nije osmnjičen niti osuđen za ratne zločine. Nažalost gnjev Dubrovčana zbog ratnih dešavanja i razaranja nepravedno je usmjeren uglavnom na Trebinje, iako oni dobro znaju gdje je odluka donesena, gdje su bili logori za zarobljenike i gdje je završila oprema i stoka opljačkana iz Konavala i Čilipa.

Trebamo biti ponosni na vitešku borbu u odbrani grada, kao i činjenicu da je Trebinje primjer dobrog odnosa prema pripadnicima druga dva naroda u ratu, Bošnjacima i Hrvatima, jer nije bilo ratnih zločina, masovnih ubistava i stradanja civila koja su se nažalost događala na drugim prostorima na svim stranama širom bivše Jugoslavije, i da su Hrvati, civili, tokom cijelog rata mirno živjeli na prvoj liniji fronta, na obodu Popovog polja.

Iskreno se nadam da se nakon brojnih ratova i velikih stradanja tokom cijelog 20-og vijeka, sukobi neće više ponavljati i događati na ovim prostorima, i da je pred nama period dugotrajnog mira. Sredina jula je takođe vrijeme odavanja pomena nedužnim žrtvama u Podrinju i Srebrenici, gdje su se u ratu dogodile užasne stvari i zločini na obje sukobljene strane, od Kravica, Skelana, Sada, Zalazja do Konjević Polja i Potočara. Umjesto da angažuje ozbiljne naučnike i institucije da objektivno i istinito utvrde dešavanja i pozadina, ko je nakon masovnog stradanja srpskih civila iz osvete naredio i organizovao zločine nad bošnjačkim civilima, napravivši veliku štetu borbi za stvaranje Republike Srpske, nažalost Vlada Republike Srpske dala je milione maraka prevarantu Stefanu Karganoviću i „Istorijskom projektu Srebrenica“ kako bi bacila dodatnu ljagu. Interes srpskog naroda i Republike Srpske je da se utvrdi istina o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, ko je odgovoran za ratne zločine, šta se tačno dogodilo, ko je i zašto organizovao ubijanje, jer se takve stvari nisu događale nikada prije u našoj istoriji, iako su Srbi preživjeli ustaški genocid, jame i teška stradanja u prošlosti.

 

Nebojša Vukanović