Достојан

Како вријеме протиче, тако се све више показује да су Херцеговци прошле године добили новог  владику, помиритеља и духовника, каквог би пожељела свака Епархија. Достојан! Владика Димитрије преузео је митру и трон Епархије у веома тешком тренутку, са бројним проблемима, искушењима, тешким бременом и заосталим нагомиланим проблемима, али тихо и достојанствено успио је да уради много на смањењу тензија, повратку вјери и исконским, традиционалним вриједностима, дјелом покаже скромност и како се управља једном Епархијом. Благ поглед и топлина очију владике Димитрија, пуних доброте, топлине, љубави и смирења, говоре о истински добром, скромном и неисквареном хришћанину, који његује и шири око себе позитивну енергију, традиционалне људске и хришћанске вриједности.

И на данашњој светој литургији, на славу града Требиња Преображење Господње, осјетила се нова позитивна енергија, да су нестале тензије и напетости, којих је некада било превише, и мој лични утисак да одавно није била љепша, скромнија и угоднија слава града. Појање Црквеног хора било је на нивоу Саборног храма у Београду, а посебно морам истаћи сјајан женски вокал супруге старјешине Храма Николе Јанковића.

Владика Димитрије је смањио тензије у Требињу и Херцеговини, а и његова данашња бесједа да ћемо сви пред Господа доћи исти, без обзира на новац, моћ и функције, била је баш на мјесту, са јасном поруком, ако желе да је чују они којима је вјерујем највише и упућена.

Турбуленције и сукоби између владика, који постају све више јавни и отворени, нажалост опет су довеле до тихог раскола у нашој Цркви и унијеле смутње међу вјернике. На срећу владика Димитрије се мудро држи по страни, не иступа у јавности и не сврстава се отворено на неку од сукобљених  фракција, и тако је поново показао да је достојан велике одговорности, страшног тренутка и мјеста на коме сједи.

Искушења и изазови су бројни, јер је пуно интереса испреплетано око Цркве и Епархије, многи смутљивци и политичари би жељели бити близу владике Димитрија, али искрено се надам да ће он одољети бројним искушењима и изазовима, као и до сада, и помоћи моралној обнови Херцеговине.

Недолазак предсједнице, премијера, члана Предсједништва БиХ и министара само је додатно увеличао славу, јер је атмосфера међу вјерницима била опуштенија и пријатнија, а они су још једном послали поруку Херцеговцима да је Влади до њих стало као до лањског снијега, осим кад су изборне године. Треба на крају похвалити и челнике града, Мика и Бањка, који су били добри домаћини, врло пристојно организовали славу града, само је говор и појављивање лажног књаза био сувишан.

Били би они доста бољи да раде у бољем окружењу и околностима да поразговарају и послушају добронамјерне, урадили би понешто корисно када би се ослободили окова и интереса свог ментора, али тешко је очекивати да се то деси без већих потреса унутар Партије.

 

Небојша Вукановић