palpal

Dosta je trgovaca i kalkulanata!

Smokvin list u vidu besmislenog Saopštenja za javnost i priče o autoputevima, kojom je SNSD pokušao da prikrije o čemu su stvarno sinoć na tajnoj večeri u Laktašima razgovarali Mićo Mićić i Milorad Dodik, u društvu dvorskih tajkuna, samo potvrđuje da se iza kulisa dogovarao neki tajni pakt. Da je tema, kao što se lažno tvrdi, bila trasa autoputa Doboj – Bijeljina, koja je već dogovorena i nema se o njoj šta razgovarati, bio bi upriličen zvaničan sastanak u instituciji, gradu Bijeljini ili Kabinetu člana Predsjedništva BiH, a ne bi se razgovaralo u kafani. Upravo ovakav razvoj situacije i najavio sam prije nekoliko dana.

SDS i PDP imaju vlast u Bijeljini, i umjesto da se skupa pripremaju za lokalne izbore, iskoriste slabosti Nedelja Ćorića, rasulo i sukobe frakcija u SNSD-u, Mićo Mićić i Slaviša Marković utrkuju se ko će prije dopuzati na koljenima Dodiku, obarajući međusobno cijenu, nudeći sebe za sitne privilegije, funkciju i sinekure. Mićo je u Laktaše otišao malo posle tajnog sastanka Dodika i Slaviše Markovića u Banjaluci, koga je dopratio tajkun Slobodan Ćurčić, vlasnik Sloboproma. Ovakvo ponašanje predstavlja klasičnu izdaju i zabijanje noža u leđa, ne opoziciji već narodu.

Njih dvojica nisu jedini, a nažalost podugačak je red onih koji kucaju tajno na Dodikova vrata i nude mu se za male privilegije. Dosta je više trgovine, trgovaca i kalkulanata u politici, jer su upravo ovakve spletke, rovaranje, izdaje i trgovina uzrok što Dodik opstaje na vlasti decenijama, koristeći slabosti i naroda, i opozicije, i društva i institucija!

Narodu je dosta trgovaca, a upravo ovakvim zakulisanim radnjama, tajnom trgovinom, prelascima i kalkulisanjem, političke stranke su izgubile ugled i legitimitet u narodu, jer je mali broj ostao vjeran programu i idejama. Ne mogu neki da se bore, rizikuju i žrtvuju sve, a drugi da trguju iza njihovoj leđa, dobijajući mrvice na njihovoj borbi i ugledu, jer Dodiku stvarni cilj i jeste da kompromituje i obesmisli svaku opozicionu borbu.

Kao neko ko je žrtvovao sebe i porodicu u borbi protiv režima, koji je bez bilo kakve pomoći i podrške bilo koje Partije, nekog  tajkuna i političara platio visoku cijenu borbe sa režimom, oslanjajući se isključivo na narod i nikog više, smatram da imam moralno pravo i obavezu da javno kritijujem svako kalkulisanje i trgovinu, zatražim da se svako izjasni na koju će stranu. Nije važno koliko će da nas ostane u iopoziciji, sa kakvim resursima i sredstvima, važno je da je borba iskrena, da smo složni, iskreni i solidarni, a narod će to prepoznati i srušićemo zlo prije nego što se može zamisliti. Svako kalkulisanje i trgovina pravi veliku štetu, uništava nadu ljudima da se stvari i sistem mogu promijeniti iz korjena.

 

Nebojša Vukanović