palpal

Dokoni načelnik i svatove vjenčava

Vijest da će gradonačelnik Trebinja Laki Lučiano Petrović uskoro početi da glumi matičara, i u svadbenim salonima vjenčavati mlade parove i držati okupljenima govore, mnoge je ostavila bez teksta. Trebinjci koji su glasali za(onomo) njega mislili su da će gradonačelnik biti ozbiljan čovjek a ne pozorišni lutak, da će voditi grad, dovoditi investitore i otvarati radna mjesta umjesto što pustoši sve pred sobom izvodeći jeftine predstave u svojim medijima i glumeći dvorsku ludu. Ne znam planirali li Luka uz vjenčanje da preuzme i običaj „prve bračne noći“, ali koliko su mu novci i moć udarli u glavu i pomutili plitak razum, ništa nas ne smije iznenaditi. Laki misli da će svojom čuvenom „hmmh hehe bla bla“ harizmom i šarmantnim govorima iskoristiti priliku da do izbora pridobije naklonost nekog od mnogobrojnih svatova, ali sudeći po broju osoba koje je prevario biće dobro ako ne dobije zvižduke i bocu u glavu, iako ga već dugo vremena prati obezbjeđenje u civilu.

Izgleda da ću još dugo ostati neženja, oboriti Anđov ili rekord đeda Filipa, koji su na ludi kamen stajali duboko gazeći petu deceniju života. Nije da mi teško pada čuvati porodičnu tradiciju, ali iskušenja sa svetovnim i duhovnim vlastima samo doprinose produženju tradicije. Prvo sam imao problem kako naći popa da me vjenča, jer su svi sveštenici Hercegovačke eparhije potpisali protiv mene javnu peticiju i nazvali me nečastivim, preciznije reći sotonom, pa je nemoguće da nestašnog đavolka još i vjenčaju u Crkvi. Prvo sam namjeravao pitati i umoliti vladiku Amfilohija, Joanikija, Hrizostoma ili Fotija da daju blagoslov nekom svom svešteniku da dođe iz Crne Gore ili Bosne da me vjenča u našoj Crkvi i nekako prevaziđem bojkot hercegovačkog sveštenstva.

Taman kako sam se počeo dopisivati sa vladikama, ko hladan tuš stiže vijest da se trebinjski Arsen Lupen prerušava u matičara, i da će ubuduće vjenčavati po trebinjskim salonima. Luka je još na sjednici Skupštine grada naglasio da mu je to velika čast, i da očekuje da će brakovi koje on sklopi biti uspješan ko njegova gradska uprava. E ne dao Bog, daleko bilo. Ne daj Bože tako bude, brak mladencima bude ličio na njegov kabinet i širokobriješke đake,  trajaće im ko mački muž. Bez velike nevolje ne bi pred Lukom obavljao nikakvu ceremoniju, a posebno se ne bi vjenčao, jer iako nisam sujevjeran vjerujem da bi mlada najviše treću noć izdržala i utekla ako bi Luka bio svjedok države na vjenčanju.

Toplo bih preporučio i svim Trebinjcima da, kao i ja, u širokom luku zaobiđu Luku lažnog matičara, jer šta je god je on do sada potpisao i pečatrirao sve je propalo. Dovoljno je samo pogledati u propali Stadion „Police“i FK Leotar, koga je Luka sa svojim mladim matičarima godinama vjenčavao za kredite i ponore, bivši Lukin vodoskok na Bregovačkom jazu, koga je prvi veći vodostaj odnio nizvodno u Popovo, ili nekada moćni HET, kojije na koljenima  prvi put u istoriji uzeo kredit da isplati umanjene plate radnicima bez doprinosa, jer je Tender-efendija sa lažnim matičar godinama potpisivao i pečatirao sporne Ugovore.

Nadati se u Boga da lažni matičari neće dugo vjenčavati i prizivati nevolje mladencima, jer je brak iovako u velikoj krizi, a ako Bog da da Hercegovinu uskoro očistimo od Luke, Grigorija i ostalih nedostojnih i nečastivih, vjerujem da bi mnogima krenulo na bolje.

Nebojša Vukanović