Dodikovog pretorijanca Ćeranića obučavala CIA-a u svom sjedištu

Intervju Slobodnoj Bosni.jpg

Dodikovog pretorijanca Predraga Ćeranića obučavala CIA-a

Prvi udbaš Republike Srpske, visoki funkcioner MUP-a i samozvani ekspert za bezbjednost Predrag Ćeranić je američki čovjek koga je obučava CIA-a!? To je priznao sam Ćeranić u intervjuu Slobodnoj Bosni objavljenog 5.6.2008. u kome se hvali dobrim odnosima i saradnjom sa Amerikancima, te potvrđuje da je na njihov poziv kao provjeren kadar i špijun sredinom marta 2001. godine boravio u sjedištu CIA-a u Lengliju. Ćeranić se hvali da je kao službenik OBE predano radio na otkrivanje Srba osumnjičenih za ratne zločine, da je u Sarajevu predstavio novi plan razbijanja mreže pomagača i hapšenje haških optuženika, te da je u više navrata pomagao svojim partnerima iz Amerike.

Najzanimljiviji dio intervjua odnosi se na Ćeranićeve tvrdnje da je pomogao Amerikancima da otkriju dva vozila koja su navodno nestala u BiH tokom tajne operacije otkrivanja Radovana Karadžića, a svoju lojalnost i odanost Amerikancima Ćeranić je bio spreman dokazati čak i svjedočenjem pred američkim Senatom. „ Amerikanci su zatražili pomoć u traženju dva ukradena vozila i sofisticirane opreme „black box“ za praćenje koja je bila u gepeku jer su se bojali da će pasti u ruke Rusima. Sa najboljom operativom sam prerovio Semberiju i Tuzlu, bio sam uporan i želio sam pomoći Amerikancima, i na kraju smo opremu našli u Bosanskom Novom. Tada sam otkrio da su moji američki prijatelji prikrili dio istine jer dva vozila „golf 3“ nisu nestala u Tuzli već Podgrabu kod Pala kada su se dva marinca tragajući za Karadžićem približila njegovoj kući, a njegovo obezbjeđenje ih je razoružalo i likvidiralo. Oružje su zadržali, vozila prodali u Bugarskoj, a špijunsku opremu sakrili u Bosanskom Novom, gdje sam je ja kasnije otkrio. Spreman sam o cijelom događaju i detaljima da svjedočim i pred Komisijom američkog Senata..“ svjedočio je Ćeranić Mirhi Dedić, novinarki Slobodne Bosne.

Intervju je dao samo 7 dana nakon smjene, i u njemu Ćeranić javno traži pomoć i zaštitu Amerikanaca nakon što ga je tadašnji visoki predstavnik Miroslav Lajčak odstranio iz OSE zbog veza sa Stojanom Župljaninom. Tvrdio je da iza otkaza stoji tadašnji zamjenik direktora OSE Risto Zarić, teško ga optužujući da je odgovoran za zločine u Srebrenici. Između ostalog Ćeranić kaže da su ga razočarali i neki Bošnjaci, poput Almira Džuve i Zlatana Ramića, jer mu nisu vjerovali i pomogli u hvatanju Srba – haških bjegunaca?!

Imajući u vidu sankcije i loše odnose Milorada Dodika i SAD-a, svakako treba izraziti bojazan da Ćeranić ponovo ima ulogu „trojanskog konja“ i dvostrukog agenta koji potkopava predsjednika Srpske odajući važne informacije. Ćeranić se u više navrata javno hvalisao zbog saradnje sa CIA-om i prijateljestva sa Amerikancima, pa ga je čudno sada slušati kako kritikuje SAD zbog uvođenja sankcija Dodiku.Ćeranić javno priznaje da je bio dvostruki agent koji je radio za više Službi, da je radio za Amere protiv Rusa, pa ne treba puno vjerovati u njegove novije izjave i kolumne u kojima hvali Rusiju i Putina a napada američku spoljnu politiku.

Da li je Ćeranić podijeljena ličnost i treba li imati povjerenje u Dodikovog pretorijanca i prvog obavještajca Srpske, visokog funkcionera MUP-a Republike Srpske? Prema podacima iz knjige „Čuvari Jugoslavije“ Predrag Ćeranić je rođen 1.1.1964. u Zenici od oca Vojina i majke Ljilje, i kao mlad student treće godine Filozofskog fakulteta u Sarajevu, komunista i Jugosloven po nacionalnosti, postao je doušnik DB-a kodnog imena „Slavuj“ zadužen za špijuniranje studenata u Studentskom domu „Bratstvo i jedinstvo“. Nakon tajne akcije „Leopard“ ,u kojoj je ozvučena soba 404 u studentskom domu i praćen student Željko Pavić, Ćeranić je nagrađen i od saradnika pod kontrolom Munira Alibabića i Zlatana Ramića napredovao do radnika DB-a. Nakon puča, Biljana Plavšić i Milorad Dodik su ga postavili na čelo OBS-a RS, ali je ubrzo smijenjen zbog nestanka veće količine novca iz trezora DB-a. Iz tog vremena će ostati upamćen po izjavi da je Radovan Karadžić velika opasnost za region jer je nabavio atomsku bombu?

Postavlja se pitanje može li se bivši Jugoslaven i sitni špijun koji je cinkario kolege studente preobraziti u velikog patriotu i Srbina koji štiti Republiku Srpsku, kako Ćeranić pokušava da se sada lažno predstavi. Kratka biografija dovoljno govori da je „Slavuj“ običan špijun i ulizica, a Meša je za ulizice davno rekao da su najgori, najštetniji i najpokvareniji ljudi koji siju strah i podržavaju svaku vlast, da su kao psi vjerni svakoj državi a kao kurve nevjerni gospodaru.
Kad je veliki Meša pisao o ulizicama stiče se utisak da je pred sobom imao sliku lažnog eksperta i analitičara, koji već deceniju svojim lažima, podmetačinama i podlostima kontaminira javni prostor i truje građane Republike Srpske. Slavuj je pjevao Titu, Zlatanu, Radovanu, Biljani, Amerikancima i sada Dodiku. Iako smo žestoki politički protivnici, ipak treba dobronamjerno upozoriti Dodika da obrati pažnju na svog „Slavuja“, da se ponovo ne zaokrene, zabode nož u leđa i propjeva u odsudnom trenutku.

Nebojša Vukanović