Додиково улизивање Бакиру

Прије само пар мјесеци Додик је био поносан што га, као тобож великог србенду и лажног националисту, промовише и хвали накад црвени Мирин а сад Вучићев војвода Шешељ, мјесецима је манипулисао грађанима  представљајући се лажно као српски ултранационалиста и десничар. Чим је постао члан Предсједништва БиХ и отишао у Сарајево, некада балкански Техеран са превише џамија, окренуо је плочу и поново постао помирљиви европејац грађанске провинијенције.

Већ неколико мјесеци Додик шаље јасне помирљиве сигнале, потпуно је промијенио реторику, нестала је као мјехур од сапунице прича о референдуму и независности Српске, хоџе не арлаучу, број џамија више није превелик, а Европа и интеграције су сада приоритет. Додик се толико преобразио да му је чак отпала и мала значкица са српском заставом са ревера, како би преговори о коалицији са Бакиром и СДА текли у лежернијој атмосфери.

Нестала је и прича о издајницима, пробосанцима бакировцима, потурицама, а и Шефик Џафдеовић се од ратног злочинца претворио у коалиционог партнера. Неопходно је спустити тензије и показати кооперативност, спремност да се уради све како би се ушло у власт, а кога још брига за преварене грађане и неиспуњена обећања!

 

Да би се што више додворио Бакиру, СДА и Бошњацима, показао да је поново онај стари Дашак свјежине са Балкана, Додик је преко свог портпарола Радована Ковачевића јуче осудио окупљање припадника Равногорског покрета у Вишеграду. Рашо је стари и провјерени кадар Лагумџијиног СДП-а, и није га нимало случајно Додик именовао за портпарола, као што Денис Есадов Шулић, Бошњак по националности, предсједник Младих СНСД-а.

Портпарол Рашо за себе тврди да је Југословен по националности, а познат је по исмијавању Републике Српске, коју је подругљиво називао Републиком Шумском. Додик је поручио Рашу да осуди скуп у Вишеграду, како би Бакир и СДА увидјели заокрет и што прије испунили Додикови жељу и формирали нови Савјет министара БиХ.

Прерушени Додик, огрнут у шињел српског националисте, нажалост је поново преварио и купио на изборима наивне сународнике, и чим је сјео у Предсједништво одбацио је тешки шињел, јер га жуља, и поново облачи складно одијело умјереног грађанског европејца.

Занимљиво да Рашо, Додик и СНСД никада нису осудили окупљања усташа у Блајбургу, већ је Миле први дан по повратку отишао у Мостар да загрли побратима Драгана и учврсти Блајбуршку коалицију. Такође од СНСД-а нисмо чули ни ријеч осуде подизању споменика турском окупатору у Санском Мосту, јер то за СНСД није политички паметно јер су у току преговори са Ердогановим савезницима.

Подизање споменика окупатору, који нас не уназадио и вратио у средњи вијек, чија је највећа заоставштина корупција, непотизам, деспотска владавина, једноумље, гушење свих грађанских права, слобода и  заробљене институције, показатељ је поданичког менталитета балканских народа. У Словенији није било Османлија, док су се Турци најдуже задржали у Македонији и простору Косова и Метохије, а и данас се осјећају последице и види јасна разлика у развоју, менталитету, уређењу и образовању. Много ће још воде протећи док се ствари не промијени, а народ не схвати шта је за њега добро, а шта погубно.

 

Небојша Вукановић