palpal

Dodikovo ulizivanje Bakiru

Prije samo par mjeseci Dodik je bio ponosan što ga, kao tobož velikog srbendu i lažnog nacionalistu, promoviše i hvali nakad crveni Mirin a sad Vučićev vojvoda Šešelj, mjesecima je manipulisao građanima  predstavljajući se lažno kao srpski ultranacionalista i desničar. Čim je postao član Predsjedništva BiH i otišao u Sarajevo, nekada balkanski Teheran sa previše džamija, okrenuo je ploču i ponovo postao pomirljivi evropejac građanske provinijencije.

Već nekoliko mjeseci Dodik šalje jasne pomirljive signale, potpuno je promijenio retoriku, nestala je kao mjehur od sapunice priča o referendumu i nezavisnosti Srpske, hodže ne arlauču, broj džamija više nije prevelik, a Evropa i integracije su sada prioritet. Dodik se toliko preobrazio da mu je čak otpala i mala značkica sa srpskom zastavom sa revera, kako bi pregovori o koaliciji sa Bakirom i SDA tekli u ležernijoj atmosferi.

Nestala je i priča o izdajnicima, probosancima bakirovcima, poturicama, a i Šefik Džafdeović se od ratnog zločinca pretvorio u koalicionog partnera. Neophodno je spustiti tenzije i pokazati kooperativnost, spremnost da se uradi sve kako bi se ušlo u vlast, a koga još briga za prevarene građane i neispunjena obećanja!

 

Da bi se što više dodvorio Bakiru, SDA i Bošnjacima, pokazao da je ponovo onaj stari Dašak svježine sa Balkana, Dodik je preko svog portparola Radovana Kovačevića juče osudio okupljanje pripadnika Ravnogorskog pokreta u Višegradu. Rašo je stari i provjereni kadar Lagumdžijinog SDP-a, i nije ga nimalo slučajno Dodik imenovao za portparola, kao što Denis Esadov Šulić, Bošnjak po nacionalnosti, predsjednik Mladih SNSD-a.

Portparol Rašo za sebe tvrdi da je Jugosloven po nacionalnosti, a poznat je po ismijavanju Republike Srpske, koju je podrugljivo nazivao Republikom Šumskom. Dodik je poručio Rašu da osudi skup u Višegradu, kako bi Bakir i SDA uvidjeli zaokret i što prije ispunili Dodikovi želju i formirali novi Savjet ministara BiH.

Prerušeni Dodik, ogrnut u šinjel srpskog nacionaliste, nažalost je ponovo prevario i kupio na izborima naivne sunarodnike, i čim je sjeo u Predsjedništvo odbacio je teški šinjel, jer ga žulja, i ponovo oblači skladno odijelo umjerenog građanskog evropejca.

Zanimljivo da Rašo, Dodik i SNSD nikada nisu osudili okupljanja ustaša u Blajburgu, već je Mile prvi dan po povratku otišao u Mostar da zagrli pobratima Dragana i učvrsti Blajburšku koaliciju. Takođe od SNSD-a nismo čuli ni riječ osude podizanju spomenika turskom okupatoru u Sanskom Mostu, jer to za SNSD nije politički pametno jer su u toku pregovori sa Erdoganovim saveznicima.

Podizanje spomenika okupatoru, koji nas ne unazadio i vratio u srednji vijek, čija je najveća zaostavština korupcija, nepotizam, despotska vladavina, jednoumlje, gušenje svih građanskih prava, sloboda i  zarobljene institucije, pokazatelj je podaničkog mentaliteta balkanskih naroda. U Sloveniji nije bilo Osmanlija, dok su se Turci najduže zadržali u Makedoniji i prostoru Kosova i Metohije, a i danas se osjećaju posledice i vidi jasna razlika u razvoju, mentalitetu, uređenju i obrazovanju. Mnogo će još vode proteći dok se stvari ne promijeni, a narod ne shvati šta je za njega dobro, a šta pogubno.

 

Nebojša Vukanović