Dodikovi prijatelji i specijalne veze

Beč je dugi niz godina bio jedina destinacija u koju je Dodik mogao napraviti kratak izlet i susresti sa nekim uticajnijim političarem u nekoj evropskoj državi, ali nakon velike afere, ostavke Štrahea i očekivanog sunovrata ultra-desničara iz Slobodarske partije Austrije, vjerujem da će i ta jedina vrata biti zatvorena. Štrahe je optužen da je Rusima namještao kompanije i medije ukoliko finansijski podrže njegovu kampanju i partiju, i sigurno da će ranjeni „slobodarci“ biti izbačeni iz vlasti i dugo vremena izbjegavati bliske susrete sa Rusima, Srbima zbog teške hipoteke i optužbi iz poslednje afere.

Dodik je postao koban i za neke evropske političare, ne samo za svoj narodi i Republiku Srpsku, a drugari Štrahe i Gudenus pokošeni su samo par dana nakon posjete i razgovora u Beču. Dodik je ranije, uoči izbora, pozivao Srbe u Austriji da glasaju za Štrahea i Slobodarsku partiju, a sa druge strene Štrahe je 3 puta primio Dodika u Beču i uzvraćao podršku u predizbornim kampanjama. Treći sastanak je za austrijskog vicekancelara bio koban, i od najavljene uzvratne posjete Sarajevu i Banjaluci nakon ostavke nema ništa. Osim Štrahea, na ostavku je primoran i srpski zet Johan Gudenus, bivši zamjenik gradonačelnika Beča i šef Kluba poslanika Slobodarske partije u Parlamentu Austrije, takođe veliki drugar srpskog člana Predsjedništva BiH, sa kojim se toliko zbližio da je bio i neka vrsta starog svata na njegovoj svadbi.

Ono o čemu se može razmišljati je pitanje šta je to tako zbližilo i naprasno povezalo Dodika i Štrahea, Gudenca i austrijske ultra-desničare!? Programski i politički stavovi nisu, jer je SNSD formalno socijaldemokratska ljevičarska stranka i nema ništa zajedničko sa austrijskim ultradesničarima! Osim žudnje za novcima, u politici im je zajedničko još samo odnos prema migrantima, ali teško da bi ih nevoljnici tako zbližili. Odgovor bi se možda mogao dobiti u Predstavništvu Republike Srpske u Beču od prvog čovjeka Mladena Filipovića, koji vrlo netransparentno troši narodni novac.

Poznato je da Vlada Republike Srpske krije podatke o trošenju novaca, aktivnostima i rezultatima rada osam Predstavništva Republike Srpske širom svijeta, u kojima je Dodik na lična lobiranja za 10 godina u Evropi potrošio skoro 28 miliona maraka. Dešavanja na Ibici, finansiranje Slobodarske partije i njene kampanje, nuđenja austrijskih kompanija i trgovina nacionalnim interesima, pokazala je slabosti Štrahea, ali i dala naznaku šta ga je spojilo sa Dodikom. Sličan se sličnom raduje, Dodik je uvijek bio široke ruke kada je u pitanju budžet i narodni novac, i svi koji mogu sabrati 2 i 2 shvatiće kako su Štrahe, Gudens i Dodik naprasno postali veliki prijatelji.

Padom Štrahea i Gudensa Dodik je izgubio poslednje utočište u Evropi, i svakako da mu je zadat novi veliki udarac, jer su mu sad sva vrata u Evropi zatvorena. Nakon formiranja novog Savjeta ministara BiH i nastavka puta BiH u NATO sigurno će mu i Putin zatvoriti vrata Kremlja i neće biti predizbornih slikanja, a Dodiku, osim pobratima Dragana Jugosa Čovića, samo još ostaje da preko Drine obiđe vilu na Dedinju, i svrati do drugara na Andrićev venac i Patrijaršiju. Vučić ga svuga voda uz sebe kao kućnog ljubimca, a pri-pejd Irinej uvijek priskoči kad je nevolja, ali je pitanje da li će ova dva saveznika biti dovoljna da se izbori sa brojnim problemima.

 

Nebojša Vukanović