Dodikova novogodišnja kapitulacija

Milorad-Dodik-The-Srpska-Times-Intervju.jpg

Dodikova novogodišnja kapitulacija

Milorad Dodik je kapitulirao. Poslednjeg radnog dana 2016. godine istakao je bijelu zastavu i uprkos višemjesečnom junačenju i upornim tvrdnjama da neće doći u Sarajevo i dati izjavu tužiocima, povjenog repa po ko zna koji put pogazio je sebe i svoju riječ, i došao u Tužilaštvo BiH kako bi dao iskaz tužiocima. On nije ponizio sebe, već građane i Republiku Srpsku koju nažalost predstavlja, i u koju se svaki dan lažno kune. Svi koji ga poznaju nisu nimalo iznenađeni poslednjom izdajom i predajom, jer su navikli na njegove beskrupulozne makijavelističke zaokrete, a jedino je iznenađenje što Dodikovu sarajevsku kapitulaciju nisu ovjekovječile kamere RTRS-a, koje ga stalno prate u stopu, od spavaće sobe i kupatila do Palate Republike.

Dodikova novogodišnja sarajevska kapilulacija je samo jedno u nizu poniženja koju je priredio svojim građanima na izmaku 2016. Cijeli region nam se smije i zbija šale zbog lažnih pozivnica na balove i Trampovu inauguraciju koje mu iz Vašingtona šalje Obrad Kesić kako bi opravdao milionska budžetska sredstva koja je potrošio prethodnih godina. Galijašević, Ćeranić, Lažanski i ostale režimske sinekure i lažni analitičari danima nas preko RTRS-a ubjeđuju da Melanija i Donald samo razmišljaju kako će dočekati novog Tita, i da li će ga smjestiti u sedmi il prvi red, kako to i dolikuje velikim državnicima i diplomatama.

Osim stalnih poniženja, Dodik je počeo i da vrijeđa svoje podanike tvrdeći da su lijeni, bezobrazni i nerazumni jer ne žele da pristanu na njegove najnovije namete i smanjenje plata. I dok bezobrazni radnici protestvuju zbog novog smanjenja plata kojim plaćaju cijenu pogrešne kumovske ekonomske politike, Dodik sebi povećava budžet na 11 miliona maraka, te uzima još 10 miliona za nabavku bržeg helikoptera jer postojećim gazelama sporo obilazi svoje kumove i partijske sekretare od Trebinja do Bakinaca. I dok gladan narod traži hljeba, predsjednikova kćerka i snaha preporučuju mu suši i tiramisu u svom novom elitnom restoranu koji su složno otvorile u Robnoj kući Boska. Ugovor o privatizaciji Boske zagubio se negdje u novoj „integralovoj“ zgradi Vlade, koja je toliko velika da ni stotine novih partijskih aktivista koji su zaposleni ne mogu da je pretraže i pronađu nestali sporni Ugovor.

Prije novogodišnjeg sarajevskog isticanja bijele zastave, Dodik je prethodno imao i referendumsku kapitulaciju. Referenduma de jure nije ni bilo jer rezultati ni poslije 4 mjeseca nisu objavljenu u Službenom glasniku. Njegova Vlada je odmah nakon izbora žurno sprovela Odluku Ustavnog suda BiH i beskrupulozno prevarila sve naivne građane koji su povjerovali da glasanjem na Dodikovom predizbornom referendumu brane Republiku Srpsku i suprostavljaju se bakirovoj apelaciji. Veliki manipulator je po ko zna koji put izmanipulisao sopstveni narod i građane, a potom ih ponizio sprovodeći presudu protiv koje je su naivno glasali nekoliko dana ranije. Pod pritiskom javnosti tek 5 dana uoči Svetog Stefana, Vlada prepravlja Odluku od 26-og decembra i 9. januar proglašava neradnim danom, kako bi pokorni i naivni i dalje ostali u zabludi. Licemjerstvo je Dodikova glavna odlika, i zato on uporno priča o slobodi i navodnoj borbi za Republiku Srpsku, dok polovinu svojih građana progoni i upisuje u crne knjige, protjeruje ih i proglašava građanima drugog reda koji nemaju pravo na posao i život dostojan čovjeka jer nisu članovi njegove Partije, interesne skupine koja funkcioniše na klasičnim mafijaškim principima.

Svoje velike izdaje, laži, kapitulacije i prevare Dodik pokušava prikriti lažnim patriotizmom, uvredama, teškim riječima i velikim tragikomičnim predstavama za javnost. Sa tim ciljem za 9 januar je najavljujena parada ulicama Banjaluke koja gladne građane treba da ubijedi da smo velika sila, jači od NATO-a i Amerike, i da nam niko ne smije ništa. Jasno je da Dodik želi podsvjesno zaplašiti građane novom policijskom opremom i demonstracijom sile, jer dok svi stežu kaiš i štede, jedino MUP dobija milionsko povećanje budžeta, specijalna vozila i opremu. Nijedna se vlast kroz istoriju nije održala na silu, pa sigurno neće ni Dodik. Zato spasi Srpsku i povuci se Milorade.

Policija ne treba da štiti Dodika i njegov režim već radi svoj posao i hapsi krupne kriminalce koji su sve opljačkali i uništili. Elektroprivredu nisu uništili sitni lopovi koji su krali naftu iz gatačke termoelektrane, već Srđan Milović, Luka Petrović, Ilija Tamindžija i ostali Dodikovi energetski poslanici koji su giganta pretvorili u gubitaša kako bi došli do funkcija i poslaničkih mandata. Patriotizam zavisi od količine pravde u nekoj državi, i zato sudovi ne trebaju u montiranim procesima suditi novinarima i političkim protivnicima koji kritikuju Dodikov nakaradni sistem, već zavesti pravdu i red sudeći onima koji su odgovorni što je Republika Srpska trenutno najsiromašniji i najnerazvijeniji dio Evrope.

Proteklih 10 godina svoje duge druge vladavine, koja će ostati zabilježena najcrnjim slovima u našoj istoriji, Dodik i njegovi kumovi su opljačkali i uništili sve. Iza sebe nam u amanet ostavljaju 3 milijarde novog duga, razorenu privredu i ekonomiju, uništen zdravstveni i obrazovani sistem. Da bi lakše vladao, Dodik je podijelio i zavadio svoje gladne i obespravljene podanike koji se bore za goli opstanak i puko preživljavanje ukoliko nisu u prilici da pobjegnu glavom bez obzira, kao što je to poslednjih godina učinilo desetine hiljada mladih, najobrazovanijih i najsposobnijih. Posvađao nas je sa komšijama i cijelim svijetom, osim austrijskim desničarima i neofašistima koji su mu jedina podrška, jer su haos i anarhija Dodikovo prirodno okruženje u kome jedino može da opstane i funkcioniše.

Dosta nam je više njegovih laži, podvala, prevara i jeftinih predstava. Zato spasi Srpsku i povuci se Milorade. Oslobodi nas svog terora, bezvlašća, nasilja, primitivizma i anarhije, jer je tvoj odlazak prvi i najvažniji preduslov za prestanak krize, stabilnost i početak dugotrajnog procesa oporavka.

Nebojša Vukanović