Додикова капитулација

Бијела застава је истакнута, и Додик је капитулирао пред Бакиром Изетбеговића и Драганом Човићем. То је показао и данашњи састанак и расподјела министарстава, гдје је СНСД добио мрвице док су СДА и ХДЗ подијелили кључне ресоре. Бакир и СДА ће контролисати безбједност, одбрану и спољне послове, и нема нимало сумње да су добили највећи дио колача и најважнија министарства, и имају кључ у рукама БиХ први пут након Дејтона. Човић и ХДЗ су уз традиционалне финансије и правду добили Министарство цивилних послова, а Додик и СНСД само два маргинална – Министарства промета и комуникација те Министарство спољне трговине, док ће на челу Министарства за избјегла и расељена лица БиХ бити нестраначка личност, представник мањина из Српске.

Додику се журило да по сваку цијену у уђе у власт, и зато је пристао на овако понижавајуће услове и маргинална министарства, а препустио је Бакиру и СДА потпуну контролу кључних ресора – одбране, безбједности и спољних послова. Оваква капитулација се могла и предвидјети, јер је већ мјесецима видљив велики заокрет у Додиковим изјавама и понашању, скидању шињела српског националисте, који га је жуљао и који је одбацио чим је дошао у Предсједништво БиХ у Сарајево, до избора балкански Техеран.

Лажни патриота и националиста поново постаје дашак свјежине који слуша своје менторе, спроводи планове и жеље великих играча, истовремено систематски разарајући сопствени народ и Републику Српску. Након што је (полу)хрватицу прогурао за предсједника Српске и дао уносне послове Чермаку и хрватским генералима, Додик путује у Ватикан да клекне пред папу, показујући тако свим заблудјелим Србима ко је он у ствари, чије интересе заступа и за кога одрађује прљави посао. Маске су пале, Српска је на кољенима, али ћемо тек видјети и осјетити последице великих заблуда и грешака које смо починили у послератном периоду.

 

Небојша Вукановић