palpal

Dodikov referendum i sateliti Nikite Hruščova

hruscov i gagarin.jpg

Dodikov referendum i sateliti Nikite Hruščova

Krajem 50-ih i početkom 60-ih godina prošlog vijeka odvijala se velika trka u naoružanju između SSSR-a i SAD-a, a zbog velikih izdvajanja za potrebe vojske i namjenske industrije životni standard većine građana Sovjetskog Saveza bio je veoma nizak. I dok je aprila 1961. Jurij Gagarin prvi uspješno odletio u svemir, istovremeno se većina Rusa sa malim platama borila za golu egzistenciju.
Kada su predsjednika Nikitu Hruščova pitali kako uspjeva da kontroliše veliko nezadovoljstvo miliona građana i radnika Sovjetskog Saveza koji teško žive, on je lakonski odgovorio da u vrijeme najveće krize lansira svemirski brod ili satelit, i onda većina građana zaboravi na prazan stomak jer gleda u televizor i nebo čekajući vijesti o uspješnoj misiji.

Razorena domaća privreda krajnjim naporom jedva uspijeva napraviti kariolu, dok su rijetke firme koje bi mogle sastaviti dron od kineskih dijelova nabavljenih „ebayom“, pa domaći političari moraju da se dovijavaju na razne načine kako bi skrenuli pažnju svojih podanika sa praznog stomaka. Predsjednik Republike Srpske je najvještiji. Svaki put kada je budžet prazan a ekonomska kriza kriza dostigne vrhunac on uspješno preko RTRS-a i sestrinskih dvorskih medija lansira referendum. Podanici uglavnom progutaju udicu i upecaju se na priču o snažnim napadima i grčevitoj Dodikovoj odbrani Republike Srpske. Iako je režim Milorada Dodika najveća opasnost za opstanak Republike Srpske, jer je zadužio, opljačkao, raselio i ekonomski uništio, većina građana to nažalost ne primijeti od silnih dimnih zavjesa kojima tzv „RTRS“ i režimski mediji kontaminiraju javni prostor.

Na bilo koje egzistencijalno i vitalno nacionalno pitanje Dodik odavno nema nikakav odgovor jer je u proteklih 10 godina toliko puta prevario građane da mu više ne vjeruju ni najodaniji podanici jer su i oni postali svjesni da je on lažni patriota koji je uništio sve što je dotakao. U bezbroj navrata do sada Dodik je blefirao i revolveraški bahato potezao iza pojasa razne referendume ali nijednom nije opalio. Zbog toga sada niko obiljan nije zabrinut jer zna da Lažni patriota u praznom budžetu i džepu ima samo ćorke, i da pucanjem u prazno pokušava pokupiti još koji jeftini politički poen od naivnih i neupućenih glasača. Nažalost njegova jeftina populistička priča mnogima odgovara jer im daje priliku da medijski spinovanjima o kontrareferendumu pred izbore mobilišu svoje birače pričom da su oni pravi zaštitnici nacionalnih interesa svog naroda.

Dodikovi lažni referendumi o samostalnosti Republike Srpske, gašenju Suda i Tužilaštva BiH, koji je paradoksalno upravo osnovao on i njegov SNSD, propali su nakon jednokratne upotrebe. I poslednja najava referenduma o Danu Republike, bez obzira na konačan ishod, vjerovatno neće imati nikakav dalekosežni pozitivan efekat na Republiku Srpsku. Kako kriza jača carevo novo ruho se sve jasnije vidi, a Dodik postaje sve nervozniji, gubi razum, povlači iracionalne poteze i igra se opasnim vatrama.

Iako je bio vodeća sila svijeta, slao Gagarina u svemir, proizvodio najbolje tenkove i avione, nekada moćni Sovjetski Savez se raspao skupa sa svojom posrnulom privredom i ekonomijom. Nemoguće je naći bilo šta zajedničko i neumjesno je na bilo koji način porediti bivši Sovjetski Savez sa Republikom Srpskom, ali ukoliko se ubrzo ne oslobode zarobljene institucije i ne skine sa vlasti otuđena oligarhija, neće nas spasiti ni još tri lažna Miletova referenduma ni Jurij Gagarin da vaskrsne iz groba skupa sa Sputnjikom.