palpal

Dodik za Avaz: Srpska nije država

Poslednjih dana Milorad Dodik uporno u javnosti ponavlja kako je Republika Srpska država, želeći valjda da svojom galamom skrene pažnju javnosti sa velike izdaje i prevare glasača, odustajanja od referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i ukidanju Suda i Tužilaštva BiH. Da bi se pojačao utisak, slične stavove o državi Republici Srpskoj ponavljali su tokom proslave Dana Srpske i Tomislav Nikolić, koga je Dodik donedavno nazivao pobačajem i abortusom, te otrcana sinekura Laza Ristovski, koji je nevjerno za dobre apanaže služio mnoge, od Mlađana Dinkića do Tadića, Vučića i Dodika. Koliko su iskreni stavovi Dodika o državnosti i nezavisnosti Srpske govori i činjenica da je samo noć prije gostovao na RTRS-u i izjavio da je nezavisna država Republika Srpska njegov san koji se trenutno ne može ostvariti, ali se nada da će biti realan za 30 ili 50 godina!

Svakome je jasno o čemu se radi, i potpuno je suvišno analizirati Dodikove izjave i stavove, jer se oni više ne mijenjaju iz dana u dan, već iz sata u sat. Ipak čitaoce treba podsjetiti na Dodikove izjave i stavove iz vremena kada je bio „dašak vjetra na Balkanu“ Medlin Olbrajt, i čest gost u sarajevskim medijima i štampi. Tako je početkom 2000-ih Dodik dao intervju Dnevnom avazu Fahrudina Radončića, tada udarne medijske pesnice Alijine SDA. U intervjuu naslovljenom „Republika Srpska nije država“,  lider tadašnjih Nezavisnih socijaldemokrata govori novinaru Faruku Čardžiću o nagomilanim ekonomskim problemima u Republici Srpskoj, lošem radu vlasti, formiranju Vlade u sjeni, te lošoj tvrdoj nacionalnoj politici SDS-a, jer po Dodiku Republika Srpska nije država i treba da prihvati BiH i njene institucije!?

Iako Srbi nažalost slabo pamte i brzo zaboravljaju važne činjenice, vjerujem da ipak čitaoce ne treba mnogo podsjećati na činjenicu da je Milorad Dodik nakon završetka Otadžbinskog rata napuštao konstitutivne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske skupa sa bošnjačkim i hrvatskim poslanicima jer ni on nije podnosio vjerske obrede i miris tamjana, a mnogi se sjećaju i njegove izjave da „Kome se slavi slava neka ide u SDS“, kada je novinarima komentarisao činjenicu zašto njegov građanski SNSD nema svoju krsnu slavu.

Vuk dlaku mijenja ali ćud nikad. Iako danas pokušava da se predstavi kao neki veliki srpski nacionalista i dosta vremena provodi sa patrijarhom i vladikama, ne zbog vjere i ubjeđenja već zbog populizma, manipulacije i jeftinih političkih poena, svima je jasno da se Dodik samo igra sa osjećanjima svog naroda i jeftinim otrcanim populističkim metodama manipuliše lakovjernim masama koje još uvijek naivno vjeruju da je on Srbin i patriota koji se bori za nacionalnu stvar.

Nebojša Vukanović