Додик се нагодио са САД и СДА?

Прије неколико дана иза кулиса постигнут је тајни договор како да се откочи пут Босне и Херцеговине у НАТО, а са друге стране да Додик и његов СНСД уђу у власт на нивоу заједничких институција БиХ. Додик је направио нови велики уступак у преговорима са челницима СДА, те представницима Амбасаде Сједнињених Америчких Држава у Сарајеву, којима је стало да Оружане снаге БиХ у догледно вријеме буде дио НАТО-а, и пристао на све што се од њега тражило.

Да би спасили свог редова Рајана -Милорада Додика, западни центри моћи, који иза кулиса учествују у креирању власти и кључних смјерница, пристали су на одређене измјене формулација, како би Додик у својим медијима могао да настави са манипулацијама маса и представља се лажно као патриота и чувар Српске који је тобоже рекао НЕ НАТО-у, као Тито Стаљину, а суштински је понизно пристао на све услове који су се пред њега поставили, и по веома неповољним и понижавајућим условима пристао на формирање новог Савјета министара БиХ у коме ће СДА и ХДЗ добити кључна министарства, а СНСД и Република Српска само маргинална. Активирање МАП-а, Акционог плана за чланство БиХ у НАТО, ће се спровести тако што ће се промијенити назив и умјесто МАП-а наћи неки други назив и формулација, а суштина ће остати иста, и БиХ ће са Додиком, Бакиром и Човићем кренути у НАТО, као што су то раније трасирали Радмановић и Шпирић.

Тако ће западни центри моћи добити оно што им треба, а оставиће се мало простора да се њихов редов Додик покуша спасити и оправдати у домаћој јавности за најновији велики заокрет. И вуци сити и Додик на броју, а грађана Српске све мање.

СДА је формирала тзв „патриотски блок“ са СББ-ом и ДФ-ом како би се у бошњачкој јавности лакше оправдала коалиција са омраженим Додиком, а Бакир је задовољан што је јавно понизио Додика и натјерао га да пристане на понижавајуће услове, Бошњацима уступи кључна Министарство спољних послова, безбједности и одбране, а Хрватима финансије и правде. Додик ће добити подршку Вучића, како би узвратио побратиму на предаји Косова, а једино ће Русија бити незадовољна Додиковом непринципјелношћу, мада су сви од њега то навикли. Питање је хоће ли више бити предизборних сликања са Путином, од којих Српска није имала никакву корист, и како ће Русија на све да реагује јер је Додик дао другачија обећања у Москви!?

Након Додикове капитулације и пристанка на све што се од њега тражило, већ наредног мјесеца би се могло очекивати формирање новог Савјета министара и одлазак Зорана Тегелтије у Сарајево, те нови талас и поплаву медиокритета, послушника и незналица који ће запљуснути заједничке институције БиХ.

Папа и Ердоган су недавно благословили нову власт и властодршце, срећни што лидери Српске понизно пузе, цвиле и моле за подршку и мрвице власти, па журка може да почне. Сви су на добитку и сви могу да славе, осим грађана Српске која наставља стрмоглаво да клизи у дужничко ропство, привредни и демографски колапс, и питање је шта ће од Републике Српске остати када потрошени Додик и СНСД одраде све задатке и прљаве послове, и заврше на сметљишту историје, гдје им је одавно мјесто?

 

Небојша Вукановић