Додик премијер, Кошарац члан Предсједништва!?

У домаћој јавности већ дуже времена се говори о тзв. „реконструкцији“ Владе Радована Вишковића, а могуће је да у том процесу и сам „премијер“ остане без фотеље и позиције. Реконструкција ће почети за 10-ак дана уклањањем Драгице Ковач, министарке трговине и туризма која је поднијела оставку јер није жељела да буде марионета и пијун у рукама моћника који ће из сјенке повлачити потезе а она само стављати свој потпис и сносити одговорност!

Радован Вишковић нема довољно снаге и ауторитета да управља Владом и процесима, а свима је постало јасно да се кључне одлуке доносе у Кабинету Милорада Додика, а да министри умјесто премијера слушају лидере свој странака. Срђан Рајчевић је министар Игора и Милорада Додика, Лукач ни најмање не „ферма“ Вишковића, а Ђокић о(п)стаје у Влади упркос бројним аферама,  скандалима и нескривеном анимозитету премијера, који би га давно истјерао из Владе али нема снаге и подршка своје Партије и Додика.

 

Парадокс је да би у тзв“реконструкцији“ свог Кабинета и сам Вишковић могао да буде најурен из Владе, остане без фотеље и функција. Наиме након потпуног дебакла и фијаска који је доживио у Сарајеву, те истовременог губитка моћи и јачања дисидената унутар  своје Партије, Додик жели да поново сједне на чело Владе Републике Српске, угуши тачке отпора и поврати старе позиције. Ипак није све у његовим рукама јер Жељка Цвијановић треба да га предложи за мандатара, али питање је хоће ли она жељети да то уради.

Цвијановићка и Тегелтија су у тандему, и покушавају да укроте неограничену моћ Додика и изврше мали пуч, а на руку им иде и све веће незадовољство кумова и тајкуна јер је новаца све мање а апетити све већи. Уколико се Додик успије повући и пребацити из Сарајева у Бањалуку, на функцији члана Предсједништва БиХ наслиједио би га Сташа Кошарац, вјерни послушник и несуђени министар спољне трговине. Додик не вјерује Радмановићу, али ни превртљивом Стевандићу који је за 15 година промијенио 10 странака и дресова, па је Кошарац логичан избор, јер је увијек реаговао као на дугме и на први миг бранио лажног Оца нације у Сарајеву преко дворских медија.

Мала бара а пуно крокодила!! Најављене смјене и реконструкција Владе свакако ће донијети занимљиву и бурну јесен. Имајући у виду да је стари пролетер, комуњара и скојевац јуче у Вишеграду оштро и лицемјерно критиковао Тита, иако је наставио и усавршио његову идеологију, Партију и политику, могао би се присјетити последњих ријечи Драже Михаиловића, који је ухапшен баш у околини Вишеграда, и који је на крају суђења изјавио да је много тога хтео и много започео, али су свјетске буре и олује одувале њега и његово дело!

 

Небојша Вукановић