palpal

Dodik otpisao Hercegovinu i poklonio je Hrvatima?

Gostujući na „Dojče vele“, Milorad Dodik je dao sebi toliko slobode da je kao neki zaljubljeni sanjar i pjesnik crtao karte i prekrajao granice na Balkanu. Na taj način pokazao je koliko nije dostojan funkcije koju obavlja, i koliko štete pravi narodu koji nažalost predstavlja. Za razliku od ostalih sagovornika dvoje novinara „Dojče velea“, Čovića, Ivanića i Bakira koji su odbili  da crtaju neke nove imaginarne granice po svojim željama, Dodik je upao u zamku i prekrajao granice na Balkanu…. Bez imalo mudrosti, odgovornosti i svijesti o mogućim posledicama, Dodik je šarao karte, davao Hrvatima dio BiH, brisao granisu između AP Vojvodine i ostatka Srbije, te zabio oštar nož u leđa Srbiji dijeleći Kosovo i Metohiju..

Ono što posebno zabrinjava da je Dodik, nimalo slučajno, otpisao Hercegovinu i pripojio je Hrvatskoj. Na precrtanoj karti jasno se vidi da je u Dodik nacrtao kartu po kojoj se Republika Srpska od Une do Goražda pripaja Srbiji, dok je cijela istočna Hercegovina južno od Foče ostala u „hrvatskom kantonu“ i dijelu BiH koji, po Dodiku, treba da pripadne Hrvatskoj? Na Dodikovoj karti jasno se vidi da centralni dio BiH oko Sarajeva, do Tuzle, Zenice, Travnika i Mostara pripada Bošnjacima, najveći dio Republike Srpske od Gradiške do Foče Srbiji, dok cijeli pogranični pojas od crnogorske granice do Bihaća treba da pripadne Hrvatima!? Dodik je i na ovaj način pokazao da je za njega Herecgovina poslednja rupa na svirali, i da je spreman da nas proda i pokloni kao prćiju Čoviću, svojoj braći i partnerima Hrvatima i HDZ.

Ovo što Dodik radi nije nimalo slučajno, jer se srpska Hercegovina sistematski razara i uništava već 10-ak godina. Istočna Hercegovina je najnerazvijini, najsiromašniji i najzapostavljeniji dio Republike Srpske, iz koga se masovno iseljava stanovništvo, prije svega mladi. Od Dodikovog dolaska na vlast, osim maštrakanja očiju gladnom narodu raznim obećanjima, kamenima temeljcima i najavama, u Herecgovini nije realizovana nijedna važna kapitalna investicija, niti je bilo značajnijih investicija u infrastrukturu.

I dok u zapadni dio Srpske Vlada ulaže stotine miliona evra kreditnih sredstava u puteve, auto-puteve, željeznice, gasovod i privredu, iz Hercegovine se samo izvlače novci iz elektro-energetskog sektora. Sve važnije poslove dobijaju firme iz Laktaša i okoline, a zbog maćehinskog odnosa vlasti u Hercegovini sada živi svega oko 60 000 stanovnika. U rubnim opštinama prema Federaciji, Ljubinju i Berkovićima, živi svega nekoliko hiljada ljudi, uglavnom staraca, i jasno je da Dodik sprovodi plan tihog gušenja i predaje Hercegovine. Najveći saveznik u unijaćenju, slabljenju, duhovnom i materijalnom razaranju Hercegovine i njene predaje Hrvatima je Grigorije Durić, papina sluga i vodeći ekumenista koji je po zadatku iz Vareša došao u Hercegovinu! Umjesto poštovanja prema Hercegovcima koji su mu dali sve, nedostojni Grigorije sve glasnije vrijeđa i kritikuje vjernike licemjerno tvrdeći kako tobože nismo dovoljno dobri.

Najgore u svemu što se Hercegovci ponašaju suicidno, i što već 12 godina uporno podržavaju okupatore koji ih sistematski tihog uništavaju podmuklim metodama.

Crtanje karte u kojoj nema Hercegovine u Republici Srpskoj, i u kojoj se pravoslavna istočna Hercegovina pripaja Hrvatima, je samo kruna maćehinskog i neprijateljskog odnosa Dodika i njegove vlasti prema ovom prostoru. Ostaje da se vidi da li će Hercegovci i dalje kao ovce sami trčati pod zube vuku da ih dovrši, ili će se napokon otrijezniti i pružiti otpor okupatorima i zlostavljačima.

 

Nebojša Vukanović