palpal

Dodik nabacio Krajišniku 1,3 miliona KM

Krajišnik Elektrokrajina 500 000 KM.jpg

Dodik nabacio Krajišniku 1,3 miliona maraka

Da između Momčila Krajišnika i tzv „utemeljivača i stvaraoca Srpske“ i režima Milorada Dodika postoje neke tajne veze potvrđuju i Ugovori koje je Krajišnikova firma „Sarajevo invest“ potpisala sa javnim preduzećima u elektro-energetskom sektoru. Samo u poslednjoj godini dana Momo Krajišnik i njegova firma dobili su tendere vrijedne oko 1,3 miliona maraka. Tako je 28.7.2016. godine direktorica Elektrokrajine Seka Kuzmanović potpisala Ugovor o nabavci drvenih impregniranih stubova vrijedan 585 000 maraka (500 000 KM bez PDV-a), a zanimljivo je da je Seka na ovom tenderu eliminisala dva ponuđača, a navodno je samo Krajišnik ispunio sve uslove i imao prihvatljivu ponudu!?

Elektrokrajina je očito bila zadovoljna kvalitetom i brzinom isporuke drvenih stubova, pa su početkom ove godine, 17.1.2017. Seka i Krajišnik potpisali novi Ugovor vrijedan 493 653 ,45 KM bez PDV-a. Zanimljio da su fakture za isporučenu robu bile najčešće tokom lokalnih izbora, septembra i oktobra 2016. godine, kada je Sarajevo-invest poslalo čak 14 faktura vrijednih 308 673 marke!

Krajišnik se sa svojim prijateljom kozačkim atamanom Božidarem Vučurevićem probio i na jugu Srpske, pa je i direktor Elektrohercegovine Dragan Savić sa Sarajevo-investom potpisao Sporazum o nabavci drvenih stubova vrijedan 133 380 KM (114 000 bez PDV-a). Prema našim saznanjima i ostala distributivna preduzeća u elektro-energetskom sektoru u narednom periodu trebala bi uskoro potpisati sporazume sa Krajišnikom i njegovom firmom, i do kraja godine još nekoliko miliona maraka trebalo bi da legne da njegove račune. Zanimljivo da uprkos svemu Sarajevo-invest posluje na pozitivnoj nuli, i u 2016. godini sa prihodom od 2 460 960 maraka ostvarilo svega 984 marke dobiti.

Ova dokumenta pokazuju kakva je pozadina saradnje između Dodika, Krajišnika i tzv „stvaraoca“. Jasno je da milioni maraka, kojima se međusobno raskusuravaju dogovorenim poslovima preko leđa države i javnih preduzeća, pokazuju stvarne razmjere njihovog lažnog patriotizma. Više je nego očigledno da je Dodik dao nalog svojim kadrovima da sa jedne strane preko Šuma Srpske obezbjede drvenu građu i sirovine, a sa druge strane da direktori distributivnih preduzeća nabavljaju od Krajišnika i Sarajevo-investa drvene stubove. Zauvrat Krajišnik i njegova grupica metuzalema iz Asocijacije stvarala Republike Srpske ima zadatak da napada opoziciju, izaziva razdor, podjele, te hvali Dodika kako je tobože veliki Srbin, patriota i zaštitnik Srpske.

Božidar Vučurević je na poslednjim lokalnim izborima osvojio je svega 32 glasa, ali to ga nije demotivisalo da u 9-oj deceniji života bude lider i na čelu Inicijativnog odbora za osnivanje Prve (Dodikove) SDS. Nije poznato da li će svih 32 glasača povući za sobom, ali je sigurno da će svaki glas zlatom da naplati.

Stvaraoci su krenuli stopama svog nekrunisanog lidera Krajišnika i uporno traže od Dodika da i oni pod stare dane unovče svoj „patriotizam“ i dobiju posebne naknade. Momo Krajišnik ostao je upamćen po licemjernoj izjavi da mu je žao svoje djece jer nema 10 dinara da im da za užinu kad pođu u školu, ali bar ne treba da brine za svoje unuke dok je Dodika i namještenih tendera.

Nebojša Vukanović