Dodik i Vlajki opet prelomili, trenutno podržavaju Vučića

Dodik i Vlajki foto.jpg

Dodik i Vlajki opet prelomili, trenutno podržavaju Vučića

Predsjednička kandidatura Aleksandra Vučića i zategnuti odnosi sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem zbunili su i doveli u tešku situaciju Milorada Dodika i njegove lažne analitičare. Više je nego očigledno da su odnosi Dodika i Vučića duže vremena zategnuti, i da je Dodik ljut jer je srpski premijer glasno ćutao i nije ga pokušao zaštiti od američkih sankcija. To su u svojim brojnim izjavama i javnim nastupima potvrdile Dodikove sinekure tvrdeći da Srbija i Vučić u svakom trenutku treba da stanu iza Republike Srpske i podrže njeno rukovodstvo. Najžeći u kritici Vučića bio je Emil Vlajki, koji je na sajtu NSPM u svom autorskom tekstu 4-og februara „Nova briselska farsa -http://91.222.7.145/politicki-zivot/nova-briselska-farsa.html “ žestoko izvrijeđao Vučića zbog prozapadne i izdajničke politike na Kosovu, tvrdeći da Srbija tiho umire kao sluga MMF-a, Svjetske banke i arapskog kapitala.

Dodikov napad na Vučića išao je tako daleko da je njegova udarna pesnica na tzv „RTRS-u“ Nada Veletić optužila u Pečatu Vučića da najavom gradnje auto-puta gradi zelenu transverzalu i povezuje Bošnjake umjesto da zastupa interese i stavove Vlade Republike Srpske. Ipak, nakon što su u javnosti demaskirani njegovi potezi, Dodik je odlučio da povuče ručnu te izdao dekret svojim glasnogovornicima da promijene ploču, i u javnosti počnu da brane i podržavaju Vučića.

Tako je bivši Dodikov potpredsjednik Emil Vlajki poslije samo 15 dana prelomio, i na istom portalu „NSPM“ u tekstu „Zašto sam za Vučića -http://www.nspm.rs/politicki-zivot/zasto-sam-za-vucica.html “ salvu uvreda i teških optužbi zamijenio pohvalama i tvrdnjama „da je Aco najsposobniji srpki političar koji zna racionalno razmišljati i koji će, sasvim sigurno ako mu se pruži prilika, pokazati svoje staro radikalsko „pašićevo“ lice..“ Iako dvosmisleno u tekstu stavlja sliku Vučića kako nosi gajbu piva dok lideri radikala sjede, Vlajki u svom tekstu cijev svoje olovke po Dodikovom nalogu okreće na Tomislava Nikolića, tvrdeći da nema stav i političke sposobnosti, i tako se uklapajući u hajku koju su pokrenuli skoro svi mediji u Srbiji nakon Nikolićeve najave da bi se mogao ponovo kandidovati za predsjednika. Vlajki pokušava naći opravdanje na brz i nagli zaokret, te svjesno povezuje i stavlja u isti kontekst Dodika i Vučića tvrdeći da se nalaze u sličnoj situaciji i suočavaju sa istim problemima. Jasna je Dodikova namjera da se pilatovskim pranjem ruku preko svojih sinekura javno pokuša distancirati od Nikolića, koga je do juče snažno i otvoreno podržavao, i približi se znatno jačem i moćnijem Vučiću. Animozitet između Dodika i Vučića sve više izlazi na površinu, ali iako će na sve načine ispod žita nastojati da minira kampanju i oslabi Vučića, Dodik će mu u javnosti prenaglašeno davati otvorenu podršku.

Suvišeno je naglašavati da Vučić nije naivan niti neobavješten, jer su njegove Službe itekako svjesne Dodikovih poteza i poruka koje šalju njegovi savjetnici i analitičari, ali je pitanje vremena kada će uzvratiti udarac predsjedniku Srpske. Sigurno je da do završetka predsjedničke kampanje neće otvarati frontove i ulaziti u otvoren sukob ni sa Nikolićem ni sa Dodikom, jer će za to ako bude trebalo biti zaduženi Dačić, Vulin, Zorana ili Stefanović, ali pitanje je kako će stvari odvijati poslije izbora novog predsjednika Srbije.

I slučaj Nikolić pokazuje da Vučić zna odabrati trenutak, i zadati udarac kad je najbolnije. Pitanje je da li će i kada Vučić uzvratiti Dodiku niske urarce, i da li će odabrati trenutak kad će to Miloradu biti najbolnije.

Nebojša Vukanović