palpal

Dodik i „većina“ vise o Čaviću i NDP-u na umoru

Dvotrećinska većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koju je Dodik kontrolisao i vladao Republikom a koja je nastala na političkoj korupciji, potpuno se istopila i sa 56 spala na svega 44 i 45 poslanika, koliko je danas glasalo na kraju zasjedanja za vladine prijedloge. Nakon što je u napadima bijesa iz skupine zaraćenih, zvane „vladajuća koalicija“, najuren Nešić i DNS, pa ubrzo Selak i njegov SPS, knjiga je spala na dva slova. Uz SNSD su ostale dvije krhotine, Razjedinitelji Nenada Stevandića i ostatci socijalista Londonskog đaka Petra dr Đokića, te prikolice – Čubrilovićev DRPOS i pokojni NDP Dragana Čavića, koji je na lokanim izborima doživio kliničku smrt.

 

Raspasanje vlasti je ušlo u završnu fazu i samo je pitanje ko je sledeći na izlaznim vratima. Dodik je spao na to da mu većina visi o koncu, zavisi od Čavića i poslanika NDP-a, iako ova stranka faktički više i ne postoji. Veliko je nepovjerenje među „partnerima“, vladaju međusobne intrige, zavist, zakulisane radnje i spletke, koje su  unijele dodatni razdor u redove vladajućih, i kraj je tako blizu.

Predstoji velika ekonomska kriza, novaca nema hronično i odavno, ali su u poslednje vrijeme  presušili i izvori zaduživanja, na kojima je režim opstajao 10-ak godina vukući nas na dno i u dužničko ropstvo, i čim nestane novaca i interesa biće sve veća nervoza koja može dovesti do kulminacije sukoba klanova i potpunog raspada.

Mnogi bi već sada rado napustili brod koji tone, ali ne smiju zbog „omerte“, mafijaškog zavjeta ćutanja, straha od odmazde, procesuiranje i osvete, jer su svima prstići bili u pekmezu.  Zbog toga sumnjam da će se većina raspasti u narednoj godini, i nekako će vjerovatno preživjeti na aparatima do 2022. godine kada slijedi konačan rasplet i tekstonske promjene, ali nikad se ne zna. Čim je Dodik spao na to da zavisi od Čavića i stranke koja suštinski ne postoji, pokazao je nemoć, slabosti i ranjivost, u krizi i pod pritiskom pravi sve više grešaka, i onda je sve moguće, da se procesi odvijaju brže od očekivanja….

Treba samo biti smiren, strpljivo vrebati svaku grešku i spremno dočekati promjene, koje moraju biti istinske, radikalne i sistemske, ako želimo sa puta propasti da skrenemo na suprotan kolosjek, na put sveopšteg oporavka društva, moralnog, ekonomskog, demografskog, privrednog…

 

Nebojša Vukanović