palpal

Dodik i privrednici

Luka i Dodik.jpg

Dodik i privrednici

Biće dobro vino i naredne godine, iskusno je zaključio naš dragi predsjednik nakon što je probao ovogodišnji vranac i žilavku, te obišao vinograde i razgovarao sa dvorskim vinarima i privrednicima iz Trebinja. Njegova posjeta nam je razotkrila pravu pozadinu spornih HET-ovih nabavki uređaja za kontrolu kvaliteta dropa, vina i rakije jer je sada očigledno da je nabavka urađena kako bi Luka dobio dodatnu podršku lokalnih vinara. Troje dvorskih vinara koji su dočekali Dodika od države je dobilo silne kredite, koncesije, zemlju, podsticaje i otkup vina pa se ne treba čuditi što su baš oni prije nekoliko mjeseci braneći HET mene označili neprijateljem vinara koji tobože želi da ugrozi proizvodnju vina u Hercegovini jer je ona zavisila od Lukine nabavke spornih aparata.

Istorija se u Trebinju često ponavlja, pa je i Velja Buđen ponovo u odboru za doček Milorada Dodika. Nekada je predsjednik bio dočekivan skromno, postavljanjem Dodikovih postera na gajbama piva ispred „butreksovih“ prodavnica, ali hvala Bogu značajno smo napradovali od kraja 90-ih. Gazda Velja je prije dvije godine glasno psovao Marka, Luku i Dodika jer su tokom remonta ispustili vodu iz jezera, a povećana temperatura vode izazvala je pomor ribe u njegovim ribnjacima. Prethodne lokalne izbore Velja je podržavao Slavka, ali očito da se Luka u međuvremenu obavezao da će HET voditi računa o vodi, ribi i podsticajima, pa se Veljkova ploča ponovo okrenula.

Ogromna većina „privrednika“ koji su došli na Dodikov skup i Lukinu promociju ranije me je više puta zvala i tražila da kao novinar istražim dešavanja, snimam priloge i pišem o njihovim problemima, namještenim poslovima, nametima, teškim uslovima poslovanja i žalila se na lošu politiku SNSD-a. Po starom trebinjskom običaju „uklapanja“ sada svi ćute, pokušavaju nešto da ušićare i dobiju neki poslić od Tender-efendije, a kada se režim sruši počeće javno da se busaju u prsa da su bile žrtve i godinama trpili teror i plaćali reket, a u stvari lažni „privrednici“, preko kojih Luka i Dodik godinama izvlače i peru novce, su stubovi na kojima počiva nakaradni režim.

Umjesto da je ispunio bar jedno obećanje i asfaltirao put od Trebinja do Ljubinja, predsjednik je ponovo došao u Trebinje praznih ruku i džepova kako bi izgrlio svog pulena, ali i pokupio nešto preostalih novaca iz Elektroprivrede RS za završetak kampanje. Luka će možda i pobijediti na izborima ali pod uslovom da više ne progovori nijedne i koncentriše se isključivo na lagane večere, dijeljenje poklona i kupovinu glasova. Nakon premijere na Herceg tv, i na prvom skupu u Gorci pokazao je da ne samo da nema nikakvu harizmu i šarm, veća nema ni program, ni viziju razvoja, niti tim sa kojim bi mogao nešto da uradi. Nesuvisla lupanja o bušenjima tunela i obilaznicama oko grada, u trenutku kad njegova Vlada za 10 godina nije u stanju popraviti bar nekoliko kilometara puta prema Ljubinju ili Dubrovniku, pokazatelj je nemoći i bezidejnosti.

Groteskno je bilo poslušati praznu galamu i plaćeno tiho skandiranje staraca nemoćnom Luki u Gorici. Još komičnije i grotesknije izgledaju lokalni šminkeri koji su uoči mitinga odijela i kravate na kratko zamijenili majicama sa petokrakom, likovima Ljube Čupića i Če Gevare. Više sličnosti imaju Bušmani i Kinezi nego konformisti – direktori javnih preduzeća i veliki revolucionari koji su žrtvovali svoj život za ideale.
Sve je već viđeno u bezbroj navrata, samo je pitanje da li će Trebinjci ponovo prodati dušu đavolu za nekoliko srebrenjaka i otrcanih obećanja.

Nebojša Vukanović