palpal

Dodik 2015: MMF je zlo koje nas je zarobilo

reg-dodik-sve-smo-IVAN ROZIC_620x0.jpg

Dodik 2015: MMF je zlo koje nas je zarobilo

Ovih dana svjedoci smo kako vlasti Republike Srpske uporno insistiraju na povećanju akcija i bezuslovnom ispunjavanju svih ostalih uslova MMF-a kako bi se odobrio novi kredit. Dodik je najglasniji u zahtjevu da se ispune zahtjevi MMF-a jer mu hitno trebaju novci da zakrpi brojne budžetske rupe i preduprijedi socijalne nemire, a ministar finansija Tegeltija je ponosan na činjenicu da ga je MMF pohvalio i potvrdio njegove stavove o deficitu budžeta.

Prije samo dvije godine Dodik je imao potpuno drugačije mišljenje o MMF-u, i tvrdio da MMF ne pomaže Republiku Srpsku i njen razvoj već je potpuno zarobio finansijski sistem u BiH. „Mi smo potpisali pismo namjere i dogovorili stand by aranžman sa MMF-om, ali je on blokiran jer neki kanton nije ispunio neke obaveze. MMF i stranci su vlasnici svih ekonomskih reformi, oni su nas uslovljavali i nametali pogrešan model privatizacije koji se pokazao potpuno neuspješnim. Naša zavisnost od MMF-a, koji oni pokušavaju izgraditi, urušava čitav naš sistem. Liberalizacija je koncept koji je onesposobio kakvu-takvu privredu u BiH da bude konkurentna. Naravno da su oni ovdje sa otvorenim pitanjima kontinuirano pravili potpunu zavisnost finansijskog sistema od djelimičnih intervencija MMF-a, kao što je to bilo 2008. kada su potpuno zarobili finansijski sistem u BiH. To govori o tome da na časne namjere MMF-a ne možemo računati što se tiče one njihove predstave „evo mi želimo da pomogne“. Đavola žele da pomognu“ izjavio je ljutito Dodik brojnim novinarskim ekipama 15.5.2015. godine.(link http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2015&mm=05&dd=14&nav_id=991844, http://www.dnevno.ba/vijesti/i-dodik-lupio-pravu-izjavu-davola-ce-mmf-da-nam-pomogne-4307/).

Šts se to dogodilo u glavama naših vođa pa su promijenili mišljenje o MMF-u i njegovoj neoliberalnoj dogmi? Dodik je i dalje svjestan da je povećanje nameta i akcija siromašnim građanima pogubno, ali je zbog ogromne rupe u budžetu promijenio ploču i stavove, pa sada optužuje opoziciju u Republici Srpskoj da je odgovorna što u Parlamentu BiH nisu povećane akcize i nije nastavljen aranžman sa MMF-om. Dodiku je kredit hitno potreban, i ne mari puno za posledice, iako je svjestan da je slušanje diktata MMF-a potpuno uništilo domaću privredu, i da je nametnuti neoliberalni i neokolonijalni koncept poguban.

Povećanje poreza i akciza dodatno bi opteretilo ionako slabu privredu, smanjilo privrednu aktivnost i izvoz, pa je i laicima jasno da nikako ne treba prihvatiti ucjene koje dolaze od MMF-a i zastupnika interesa stranih banaka u BiH, koji nas ucjenjuju i obmanjuju pričama o pola milijarde maraka složenih na nekom stolu koje tobože samo čekaju da ih uzemo i investiramo.

Ulogu MMF-a zamijenio je Vučić koji je ponovo slamka spasa Dodiku u kritičnoj situaciji. Godinu dana nakon što je Vlada Srbije preko Poštanske štedionice Srbije prošle godine kupila 60 miliona maraka vrijedne obveznice Republike Srpske (po bratskoj kamati od 5%), juče je Komercijalna banka Srbije dala novih 50 miliona maraka kredita Vladi Republike Srpske uz 3,8% kamate. Komercijalna banka je u većinskom vlasništvu države Srbije, i jasno je da je i ovaj aranžman dogovoren na nekom od sastanaka „na vrhu“ između Vučića i Dodika. Pored kredita uzetih u Srbiji, Vlada Srpske se za 9 mjeseci kod domaćih banaka zadužila emisijom skupih obveznica i trezorskih zapisa za dodatnih 327 miliona maraka.

Umjesto 150 miliona, koliko je planirano da Republika Srpska dobije od MMF-a ove godine da nije prekinut aranžman, Srbija je Vladi Srpske uplatila 110 miliona u poslednjih godinu dana, tako da su jauci i krokodilske suze čelnika Srpske zbog izostanka tranše MMF-a neosnovani. Šuplje bure nikako se ne može napuniti ma koliko u njega sipali, pa tako ni depoziti svih švajcarskih banaka ne bi bili dovoljni da se održi likvidnost i stabilnost budžeta Republike Srpske, jer je nemoguće najesti sve gladne hijene koje se u čoporima okupljaju, komadaju budžet, sva naša javna preduzeća i ustanove.
Krediti MMF-a i domaćih banaka neće riješiti problem, već samo odložiti finansijski slom, koji je neminovan ukoliko se ne preduzmu radikalne mjere sanacije i nakaradni Dodikov sistem promijeni iz korijena.

Nebojša Vukanović