Dobri Mijat međ hijenama

Mladi fudbaler Mijat Gaćinović, kao i njegov otac, poznati fudbalski trener Vladimir Gaćinović, prije svega su ljudine, u pravom smislu te riječi, dobri ljudi a tek onda dobri sportisti, fudbaleri, treneri… To su pokazali u više navrata, pa nikog u Trebinju nije iznenadila vijest da je fudbaler Ajntrahta iz Frankfurta i reprezentativac Srbije Mijat Gaćinović donirao 10 000 evra gradu Trebinju, kao pomoć sugrađanima u vrijeme pandemije korona virusa koji je paralisao cijeli svijet.

      Svaka čast Mijatu i njegovoj porodici, ali ne mogu da vjerujem da su trebinjske hijene odmah iskoristile priliku da snimaju neke video spotove, hvale se tuđim perjem i pokušavaju ispolitizovati nečiji ljudski i human gest, prikupiti jeftine političke poene. Tako je nesretni gradonačelnik Trebinja Miko dr Ćurić odmah snimio nekakav dvominutni spot u kome traži da i ostali Trebinjci slijede primjer Mijata Gaćinovića i doniraju novac njegovoj administracije. 

Zašto se sve, pa čak i donacija dobrog čovjeka, koji nije dao novac dr Miku već svojim sugrađanima, pokušava ispolitizovati i prikupiti neki jeftini politički poen? Ima li išta da je sveto hijenama, i mogu li bar u doba pandemije i vanredne situacije da se uzdrže od demagogije, populizma, prljave kampanje i podle politike.

Za rubriku vjerovali ili ne je nevjerovatna činjenica da su dr Miko, njegov kum, mentor i prethodnik Luka, potrošili preko 100 miliona maraka kroz 4 godišnja budžeta u svom crnom zajedničkom mandatu, a da nisu bili u stanju napraviti ni par stotina metara trotoara u Petrovom polju il Gorici, a ne nešto korisnu narodu i gradu. Hudini i Koperfild ne bi uspjeli u mađioničarskom triku sakriti 100 miliona da nestanu bez traga, ali je to pošlo za rukom trebinjskim mađioničarima i kumovima. Umjesto što prose i traže novac da im se uplati, kumovi bi trebalo da polože račune narodu, umjesto što ga popisuju i stavljaju na razne spiskove, od karantina do sigurnih glasova i članova Partije, starim udbaškim metodama pokoravanja i zastrašivanja.

 

Nebojša Vukanović