Dobar pocetak i namjere!

Ako se po jutru dan poznaje, i ako je suditi po prvim potezima novog predsjednika Mirka Sarovica, SDS kao najveca i kljucna opoziciona stranka mogla bi se uskoro vratiti na mjesto gdje je nekada bila, i ulogu kakvu je imala kada se u teskim vremenima stvarala Republika Srpska. Odmjerenost u izjavama i potezima, nova energija, potpuno preuzimanje inicijative i prebacivanje loptice u protivnicki tabor su vidljivi nakon izbora u Srpskoj demokratskoj stranci, i za ocekivati je da polako stvari u Srpskoj dodju na svoje mjesto.

Prva sjednica novog Glavnog odbora SDS-a pokazala je smjernice buduceg djelovanja i sirinu novog lidera SDS-a. Sarovic je za predsjednika Glavnog odbora predlozio Milana Milicevica, protivkandidata na unutarpartijskim izborima, time potvrdio da nije nimalo sujetan, ali i da nema vise vecih podjela u SDS-u, sukoba frakcija i da se zbijaju redovi za konacni obracun sa zlom koje je pokorilo narod i Republiku Srpsku. Osim iskazivanja postovanja prema bivsim predsjednicima SDS-a Mladenu Bosicu i Vukoti Govedarici, njihovim inenovanjem u Predsjednistvo SDS-a, Sarovic je jasno do znanja da nastavlja politiku borbe sa rezimom bez kompromisa.

Ipak ono sto mene posebno raduje je cinjenica da je za novog generalnog sekretara SDS-a imenovan Zoran Latinovic, jedan izrazito posten, odgovoran, obrazovan i castan covjek, kakvi se rijetko mogu upoznati medju nasim politicarima. Sa kim si, takav si, a izbor najblizih saradnika potvrdjuje kakve namjere i plan ima Mirko Sarovic.  Vrijeme ce pokazati, ali sklapanjem kockica, stvaranjem dobrog tima i energije u opoziciji, a SDS je bio i ostao stub i okosnica opozicije, vraca se polako optimizam i vjera da se Srpska napokon moze osloboditi ropskih lanaca i teske unutrasnje okupacije.

 

Nebojsa Vukanovic