palpal

Direktori u panici zbog profesora i falsifikovanih računa

Poslednjih dana vlada velika panika među direktorima, funkcionerima, načelnicima, vozačima i službenicima Hidroelektrana na Trebišnjici, Termoelektrane Gacko, više javnih preduzeća i ustanova, ali i poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, policija je nedavno u Trebinju privela i podnijela prijavu protiv jedne osobe, penzionisanog profesora likovnog vaspitanja R.P.  iz Trebinja čije ime ne želim da objavim kako se sva kola ne bi na njemu slomila,  jer je navodno uputio prijetnje direktoru RiTE Gacko Kozomari i falsifikovalo dokumenta. Policija mu je iznenadnim upadom u stan zaplijenila računar, bazu podataka i opremu za falsifikovanje, ali naravno nisu saopštili ključne detalje kako bi zaštitili lokalne moćnike i čelnike SNSD-a.

Naime privedeni profesor je dugi niz godina prepravljao i izrađivao račune bivšim i sadašnjim funkcionerima  HET-a, RiTE Gacko, Elektro-hercegovine ostalih javnih ustanova, preduzeća u elektro-energetskom sektoru, ali i načelnicima, vozačima, službenicima i poslanicima vladajuće stranke. Među „klijentima“ trebinjskog profesora ima i veoma zvučnih imena iz vrha politike i SNSD-a, čak i jedan ministar, a smatra se da su oni na ovaj način, falsifikujuću račune, fakture i dokumenta, oštetili državu za više stotina hiljada maraka. Zbog toga vlada velika panika u hercegovačkom SNSD-u, i na sve načine, preko svojih ljudi u policiji, želi se zataškati slučaj. Policija je prema našim saznanjima i izvršila pretres kako bi zaplineila računar i bazu podataka, i tako spriječila prevarenog profesora da eventualno o svemu obavjesti javnost.

Beskrupulozni „snsdovci“ su otkriveni zato što trebinjskom profesoru nisu željeli da plate usluge po dogovoru, pa je on zbog toga uputio prijeteće pismo direktoru Kozomaru tražeći da mu plate obavljene usluge. Navodno među najvećim klijentima upravo su bivši direktori RiTE Gacko Milinko Milidrag i Srđan Milović. Policija je profesoru zaplijenila računar i opremu, tako da posjeduje sve podatke o kriminalcima iz SNSD-a koji su uz sve pljačke i tendere, koristili i falsifikovane račune i fakture kako bi oštetili državu. Računi su dosezali čak iz Londona, Beča, Pariza i svih ostalih dijelova Evrope i svijeta, pa se po tome može spoznati obim prevare. Najveći račun navodno je iz pariza i iznosi čak 9 000 maraka, a dopisali su ga bivši čelnici Elektroprivrede Republike Srpske.

 

Zanimljivo je da se trebinjska policija pohvalila kako je efikasno rasvijetlila bezazlene i smiješne prijetnje direktoru RiTE Gacko Kozomari, iako svako ko poznaje pomenutog profesora zna da se radi o starijoj, mirnoj i bezazlenoj osobi koja fizički nikoga ne može da ugrozi, ali nije saopštila da je tom prilikom otkrila veliku prevaru i falsifikate u kojima je učestvovao sam krem trebinjskog i hercegovačkog SNSD-a.

Vrijeme će pokazati da li je načelnik Policijske uprave  Trebinje Laketa policijski vojnik koji će amnestirati svoje mentore i saradnike iz SNSD-a, uništiti i sakriti dokumentaciju o falsifikovanim računima i velikim zloupotrebama, ili će rezultate istrage predočiti javnosti i podnijeti prijave protiv desetine fukncionera SNSD-a. Nažalost MUP Srpske je pretvoren u partijsku policiju koja ima zadatak da brani režim a ne narod, i zbog toga će policija nastojati da se sve slomi preko leđa trebinjskog profesora, koji je bio samo servis lokalnim moćnicima koji su glavni krivci.

Profesor je prema našim saznanjima sačuvao podatke i vrlo je nezgodan svjedok mnogih prevara i mutnih radnji lokalnih moćnika u Trebinju, i zbog toga će se ovaj slučaj vjerovatno zataškati i završiti uslovnom osudom zbog prijetnji. Ipak, sigurno je da će kad-tad istina i svi detalji biti saopšteni javnosti, a da će krivce kad-tad stići ruka pravde.

 

Nebojša Vukanović