palpal

Despotija i anarhija

dodik-radojcic.jpg

Despotija i anarhija

Država u kojoj živimo je despotija, a način njenog uređena je anarhija. Puno je činjenica koje to pokazuju, i svaki dan se pojavljuju novi i jači dokazi. Tokom sastanka sa svojim odanim pulenom, koji je uoči lokalnih izbora zamajavao javnost najavama povlačenja i tobožnjeg sukoba sa partijskom oligarhijom, despot Dodik je odlučio da skoro 30 000 000 maraka duga banjalučke Toplane prebaci na Vladu Republike Srpske, i tako svakog građanina Srpske optereti sa novih 30 maraka duga. Glumac i licemjer Igor Radojičić poslije izbora skinuo je lažnu disidentsku masku, i tokom sastanka sa Dodikom (koji ga pokajnički tapše po ramenu kao Klinton Vučiča) je prećutao i nijednom nije rekao da je preuzimanje duga od strane Vlade nezakonito i neutemeljeno.

Dodik nije premijer, i po ustavu i zakonu on nema ovlaštenja i mogućnosti da u ime Vlade Republike Srpske donese takvu odluku, što pokazuje da mi živimo u nekoj vrstiji monarhije i despotije u kojoj jedan čovjek može samostalno odlučivati i donositi odluke. Isto tako Dodik ranije nije imao ovlaštenja da u ime Vlade Republike Srpske pregovara sa željezničarima, i štrajkačima obećava isplate plata, smanjenje naknada direktorima… To su samo neki od dokaza koji se svakodnevno ponavljaju i potvrđuju da živimo u despotiji kojom upravlja despot i autokrata koji samovoljno odlučuje kako se troše narodni novci iz budžeta, kao što su to radili srednjovjekovni vladari. Despot samovoljno odlučuje koliko zlata, posjeda, restorana i novaca pripada članovima njegove vladarske porodice, koliko knezovima koji ga okružuju, te dozira koliko će mrvica suvog hljeba prosuti po sirotinji i podanicima kako bi ostali pokorni. Despot nije okružen dvorjanima već neznalicama i slijepim poslušnicima koji na terenu sprovode njegovu samovolju. Razlika između Dodika i srednjovjekovnih vladara je samo u tome što je vladar u srednjem vijeku nasleđivao krunu od svog oca, i što se tiranin koji ugnjetava narod mogao svrgnuti jedino mačem i krvlju, dok naš despot mora svake četiri godine da otvori svoju riznicu i počasti podanike malo boljim ručkom kako bi mu produžili mandat.

Preuzimanje duga Toplane od strane Vlade, otimanje 24 miliona maraka od Investiciono-razvoje banke Republike Srpske i prebacivanje na račun Vlade Republike Srpske kako bi se krpile rupe u budžetu, sistemsko sklapanje milionskih poslova sa Prointerom i drugim dvorskim firmama, stalno isisavanje budžetskih novaca u privatne džepove, su nezakonite odluke koji dokazuju da živimo u anarhiji i društvu u kome ne vladaju nikakvi zakoni ni pravila. Da bar malo funkcioniše pravna država, i da se bar malo poštuju zakoni kompletna vlast, od predsjednika, premijerke, ministara do direktora javnih preduzeća davno bi se našla iza rešetaka i odgovarala za pogrom nad sopstvenim narodom. Nažalost u partokratskom kriminalizovanom društvu ne poštuju se nikakvi zakoni već mafijaška pravila, cijeli nakaradni sistem podređen je despotu i njegovim dvorjanima, i zato jesmo najsiromašnija, najnerazvijenija i najkorumpiranija država u Evropi uprkos ogromnom prirodnom bogatstvu koje posjedujemo.

Odluka da Vlada preuzme 29 000 000 maraka duga od banjalučke Toplane sigurno je mnogo obradovala sve stanovnike istočnog dijela Srpske i despotove pristalice koji su izabrali ovu vlast. Nažalost mnogi glasači su kupljeni za 30 do 50 maraka, vreću brašna i krompira, pa je od despota pošteno što ih je sada sve zadužio sa 30 novih maraka i tako anulirao dug. Režim je sistemski razorio narod i društvo kako bi ponižene i siromašne mogao lako za vreću brašna, pa nije čudo što nam se sve ovo događa. Građani koji uporno ćute i godinama trpe nasilje, nepravdu, bijedu i poniženja, prodaju sebe, svoju djecu i porodicu tiraninu i tlačitelju za 30 maraka, ne mogu očekivati ništa bolje i pravednije od onog što mu se poslednjih godina događa.

Nebojšaa Vukanović