palpal

Demagogija Petra Đokića i krah RiTE Gacko

Umjesto da javnosti objasni zašto je sistem Elektroprivrede i njegov resor u haosu, zašto nije podnio ostavku jer je uzimao lažne hotelske račune od profesora Papovića, o čemu ću uskoro i dokumentovano pisati, Petar Đokić je juče u Gacku u svom prepoznatljivom stilu prosipao demagogiju, manipulisao radnicima i javnošću tvrdnjama da je Termoelektrana Gacko u teškoj situaciji zbog manjkavosti Zakona o javnim banavkama!? RiTE trenutno ima više od 150 miliona maraka neplaćenih obaveza, mehanizacija je u užasnom stanju, a polovina ukupnih prihoda odlazi na plate radnika, iako je dozvoljeni maksimum 20%. Samo ovi osnovni parametri jasno pokazuju da se Termoelektrana nalazi na ivici, i ako se nešto hitno ne preduzme naduvani balon bi mogao da eksplodira. Nažalost niko juče nije govorio o „poslu vijeka“ i novom bloku Termoelektrane koju su trebali da grade Kinezi, kako su to obećali Dodik i Milović 2016. godine tokom posjete Kini. Gdje je investitor „Čajna mašineri“ i milijarda maraka ulaganja u novi rudnik i blok? Da li vlast nisli da smo svi mutavci koji zaboravljaju šta su oni pričali i obećavali prije samo dvije godine?

Glavni krivac za krah RiTE Gacko je Srđan Milović, poslanik SNSD-a koji od 2014. rukovodi sistemom, kao direktor ili iz sjene preko svojih marioneta koje je nakon smjene postavio na direktorske funkcije. Zloupotrebe javnih nabavki i izvlačenje novaca, namješteni poslovi Termogradingu i drugim dvorskim firmama, su uzrok svih problema. Milović je najodgovorniji što je njegova bivša firma Termograding zaradila 26 miliona maraka poslednjih 5 godina dok RiTE Gacko svake godine ima desetine miliona maraka gubitka. Kapitalni remont Termoelektrane Gacko kasni više od 2 godine, svi ključni dijelovi sistema su van servisnih rokova, ali uprkos tome kapitalni remont se i daljo odlaže i neće biti urađen ni ove godine jer preduzeće i Elektroprivreda RS nemaju sredstava da ga plate. Damperi i mehanizacija koju je 2012. godine kupio direktor Mučibabić su u očajnoj situaciji, i mnoge teške mašine su zapuštene i van pogona. Tako je nažalost prostor oko termoelektrane pretvoren u groblje rastavljenih i rashodovanih mašina. Milović svjesno uništava firmu kako bi mogao u većoj mjeri angažovati privatne firme na prevozu uglja i izvlačiti novac iz preduzeća.

Trenutno je u rudniku maksimalno angažovano 5 do 6 dampera i dva velika bagera, a mehanizacija prevozi čas jalovinu, a čas ugalj do deponije. U avgustu je planiran zastoj i osnovni remont, ne kapitalni, pa će zbog toga biti dovoljno uglja za rad bloka u narednih mjesec dana, ali je pitanje šta će se događati na jesen kada krenu kiše i loše vrijeme, jer je ljeto dio godine za ključne radove u rudniku.                                       

Umjesto da se preduzme mjere kako bi se smanjili veliki troškovi i gubitci, Milović zapošljava po partijskoj liniji desetine novih svojih aktivista kako bi ponovo parama i resursima Termoelektrane osvojio poslanički mandat. Makijavelisti se služe parolom zavadi pa vladaj, pa su sada izazvali tenzije među radnicima novom sistematizacijom radnih mjesta i raslojavanjem primanja. Tako su istaknuti aktivisti SNSD-a dobili veće plate za 400 KM, dok su nepodobni i rudari u rudniku, koji rade najteži posao, dobili svega 20 do 30 maraka povećanja. Sindikalna organizacija je izdala interese radnika, jer su bili obećali linearno povećanje plata svim zaposlenim za 86 maraka ali je Komisija, pod kontrolom Milovića, formirala nove koeficijente i oštetila mnoge radnike, a nagradila partijske poslušnike.                                                                       

Umjesto da sa godišnjim prihodima od oko 120 miliona mara bude stub razvoja Gacka i istočne Hercegovine, Termoelektrana je poslednjih godina pretvorena u velikog gubitaša. Jedini spas firme je u smjeni vlasti i uprave, uklanjanje Milovića i drugih neodgovornih i nedostojnih funkcionera koji RiTE Gacko posmatraju kao neku prćiju koju treba opeljušiti do kosti, ne vodeći računa šta će biti sa generacijama koje dolaze.

 

Nebojša Vukanović