Delegacija Familije Kim-Jong Petrović u Beogradu

Familija.jpg

Delegacija Familije Kim-Jong Petrović u Beogradu

Gradonačelnik Trebinja posjetio je štand Turističke zajednice grada Trebinja tokom Sajma turizma u Beogradu, a sastav delegacije ponajbolje oslikava karakter njegove vlasti. Delegaciju grada Trebinja činili su članovi amilije Kim-Jong Petrović, a pored Luke bili su i njegov brat, šura Ilija i kum Miko Ćurić, zamjenik gradonačelnika. Poput sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una, i Luka je na najvažnije funkcije rasporedio članove svoje porodice, samo je izostavio tetka. Laki Luka nije sujevjeran, ali kad je vidio kako je prošao Jang Sang Ček, nije želio da i on nekad padne u iskušenja pa da skida glavu svom tetku kao što je Marku i Dobru, pa se lijepo i učtivo izvinuo svim tetkama a njihove muževe ostavio van svoje administracije.

Poput svog šefa i učitelja Milorada, i Luka se u svojim poslovima oslanja prije svega na kumove a za prvog saradnika imenovao je kuma Mika Ćurića. Kum Miko za sekretara Skupštine grada imenovao je svog kuma Velibora, a spirala kumova i rođaka spušta se od vrha do dna administracije i javnih preduzeća u elektro-energetskom sektoru. Uoči formalnog odlaska sa funkcije u HET-u i preuzimanja mandata gradonačelnika, kao pravi Don Laki je u svoju zlatnu koku – HET prebacio šuru i narodnog poslanika Iliju Tamindžiju kako bi držao pod kontrolom razrađene tendere i direktora Gordana Mišeljića.

Od dolaska SNSD-a na vlast 2006. i imenovanja popularnog Tender-efendije za partijskog sekretara na ključnoj funkciji kontrole investicija i javnih nabavki HET-a, on je zaposlio više Petrovića i rodbine, i za svoju porodicu uradio više nego Njegoš za dinastiju Petrović. Nakon što je zbrinuo sve svoje do trećeg koljena, Laki je počeo da otpušta, zastrašuje i ucjenjuje radnike u gradskoj administraciji i javnim preduzećima kako bi otvorio vrata za prijem novog talasa daljih rođaka i partijskih botova. Velika koncentracija novca, moći i funkcija često pomuti razum osobama koje poplava u turbulentnim vremenima izbaci na površinu, ali bi Laki trebao znati da se točak okreće i razmišlja šta donosi novi dan, i da li će neko nekada odgovarati zbog zločina koji su unutrašnji okupatori počinili sopstvenom narodu.

Nebojša Vukanović