palpal

Deklaracija

Dodik Vucic.jpg

Deklaracija

Spinovanje javnosti i manipulacije građanima preko kontrolisanih medija postala je specijalnost predsjednicima Srbije i Republike Srpske, a to pokazuje i najava pisanja i usvajanja njihove zajedničke Deklaracije o opstanku srpskog naroda. Ako su Srbi preživjeli albansku golgotu, gubitak četvrtine stanovništva i brojna druga velika iskušenja i stradanja u istoriji bez posebne Deklaracije o opstanku, postavlja se pitanje čemu sada u mirnodopskom periodu velike riječi, najave i pisanje o opstanku nacije? Dodiku je ova Deklaracija neophodna kako bi se u Srpskoj pokazao kao veliki Srbin i patriota koji se navodno bori za srpske nacionalne interese i štiti Srbe u regionu, dok će Vučiću pored vraćanja oreola patriote i nacionaliste Deklaracija pomoći da skrene pažnju javnosti sa „dijaloga o Kosovu“ i činjenici da Srbija ima sve manje ingerencija na Kosovu, i da je tokom pregovora u Briselu mnoge nadležnosti i institucije predala u ruke vlastima u Prištini.

Prije pisanja Deklaracije treba utvrditi koji su to uzroci problema koji su u miru doveli do tako teške situaciju da naše vođe razmatraju opstanak napaćene nacije? Uzrok svih problema u Republici Srpskoj je upravo u osobi koja želi da piše famoznu Deklaraciju, koja je sa svojim saradnicima-razbojnicima opljačkala narod i državu, zarobila i uništila sve institucije na kojima treba da počiva jedno uređeno društvo. Njegovo nasilje, sistemsko razaranje i pljačka epskih razmjera doveli su do opšte anarhije, rasula, razaranja privrede i javnog sektora, te masovnog iseljavanja Srba, kakve nisu viđene još od Čarnojevića.

Jake institucije i nekorumpirani službenici koji će pošteno i odgovorno raditi svoj posao najveći su garant sigurnosti i opstanka srpskog naroda. Kada policija bude hapsila velike i prave kriminalce koji su uništili i opljačkali državu, štitila slabe, bolesne i nemoćne od svih oblika nasilja, a građani budu bezbjedni i sigurni, onda će se povratiti povjerenje u policiju i državu. Kada tužioci i sudije budu pošteno i pravedno sudile i pokazivale snagu pravne države oštrim kaznama na korumpiranim političarima, dilerima i mafijašima, umjesto što siromašnim penzionerima oduzimaju stvari po kući jer nisu platili tv pretplatu ili račun za struju i vodu, onda će se građani osjećati zaštićenim i poštovanim članom uređene zajednice. Kada javni servisi budu objektivno informisali javnost i skretali pažnju na društvene probleme umjesto što veličaju nečiji lik i (ne)djelo, i kada javna preduzeća budu koristila naše bogate prirodne resurse za razvoj umjesto bogaćenje bahatih pojedinaca, ovo više neće biti prostor odakle će Srbi i ostali bježati glavom bez obzira već mjesto ugodnog življenja.

Ukoliko najavljena Deklaracija bude u sebi sadržala načine kako da se ponovo u Republici Srpskoj uspostavi pravna država, da se radi na jačanju i profesionalizaciji institucija koje će štiti državu i građane od uzurpacije, nasilja i nasilnika, onda bi Deklaracija i mogla da ima neke efekte i rezultate.

Našim liderima nisu neophodne nikakve Deklaracije ni velika pisanja da bi pomogli svoju napaćenu braću u Hrvatskoj da više ne budu najobespravljenija grupa u Evropi, i svakako su mogli izdvojiti značajnija sredstva za održiv povratak, obnovu kuća, pokretanje privrede u Krajini.. Bez posebne Deklaracije moglo se pomoći Srbima u Crnoj Gori da ne budu građani drugog reda, i da Srbi kao trećina stanovništva imaju svega 1% radnika u upravi. Da je više pravde i reda u državi, ne bi nas razorila negativna selekcija, i ne bi najsposobniji i najobrazovaniji bježali trbuhom za kruhom jer ovdje ne mogu dobiti šansu..
Jasno je da Dodikova i Vučićeva Deklaracija nema nikakav poseban značaj i cilj osim za unutrašnje potrebe, manipulacije građanima i skretanje pažnje sa najvažnijih društvenih problema.

Nebojša Vukanović