Deklaracija trebinjskih intelektualaca

Intelektualci.jpg

Deklaracija trebinjskih intelektualaca

Trebinjski intelektualci su se napokon probudili, izašli u javnost i zauzeli jasan stav. Proteklog vikenda u Trebinju je održan naučni skup o ćirilici, a domaćina, grad Trebinje, predstavljala je domaća intelektualna elita predvođena kozačkim atamanom Božidarom Vučurevićem, uglednim pravnikom, pjesnikom i istoričarem. Rame uz rame uz vođu ruskih kozaka bili su i gradonačelnik Laki Lučiano, njegov zamjenik kum mr Miko dr Ćurić, senator i vladika Grigorije, mladi pjesnik HET-a i cijele Zagore Rajko Tanasijević…

Pored najpismenijih, najsposobnijih i najobrazovanijih Trebinjaca, u hotelu Leotar okupio se i sam krem srpske intelektualne elite predvođen utemeljiteljem Momčilom mr Krajišnikom, te čelnicima Elektroprivrede, HET-a, ostalih javnih preduzeća i ustanova. Nakon ozbiljne stručne rasprave usvojena je i Trebinjska deklaracija o ćirilici po kojoj ćirilica treba da, kao u Srbiji, bude jedino službeno pismo u Republici Srpskoj. Uvaženi magistar i doktorant, Miko mr Ćurić poručio je na naučnom skupu da usvojenu Deklaraciju što prije treba sprovesti u djelo, te da će on i gradska administracija Trebinja uvijek imati razumjevanja za naučne skupove koji su značajni za srpski narod. Iako je mr Ćurić magistrirao i uskoro treba da odbrani doktorsku disertaciju na temu nabavke papira, tonera i materijala u javnim ustanovama, ipak je kao univerazalac našao za shodno da uzme riječ i progovori koju ćirilici i srpskom pismu.

Kada mudri zaćute i povuku se, logično je da u prvi plan izađu oni drugi, pa se ne treba čuditi što penyioneri i šoferi u 9-oj deceniji života vode glavnu riječ i budu vodeći kreatori kulturne politike Trebinja. Ćirilicu svakako treba čuvati i obezbjediti njenu ravnopravnost, nastojati da one što više bude zastupljena u obrazovnim ustanovama. Ipak više je nego jasno da Laki i njegovi satrapi organizuju ovakve naučne skupove ne sa iskrenim motivom da zaštite ćirilicu, već da predstavama za javnost ostave utisak da našto rade, te kako su oni patriote koji čuvaju nacionalne interese.

Senilni šoferi, mladi manipulatori i neobrazovani partijski vojnici svakako ne mogu biti stožer obrane ćirilice i srpskog pisma, kao što nikako ne mogu biti ni perjanice u odbrani srpstva i srpskih nacionalnih interesa.

Nebojša Vukanović