Deklaracija o položaju Srba u Crnoj Gori

Prva tačka Dnevnog reda na narednoj sjednici Narodne skupštine RS zakazane za 18.2. je Deklaracija o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, koju sam još i ranije bio predlagao ali će se ona razmatrati sada, na narednoj sjednici. Deklaraciju sam predložio kako bi se skrenula pažnja javnosti, iskazao stav i poslala poruka crnogorski vlastima, jer je nedopustivo u 21-om vijeku bilo kome nasilno otimati imovinu, posebno ne crkve, manastire i hramove. Iskreno se nadam da će poslanici prihvati prijedlog i usvojiti Deklaraciju, tako pružiti podršku sunarodnicima koji se masovnim protestima  suprostavljaju političkom nasilju.

O suštini Deklaracije korektno je pisao Blic, pa prenosim tekst autora Slobodana Popovića.

“CRNOGORSKA CRKVA U POLICIJSKOJ STANICI“ Pred poslanicima NSRS deklaracija o položaju Srba u Crnoj Gori

Politika

Autor: Slobodan Popadić 06.02.2020. 14:14

Foto: Srna

Narodna skupština Republike Srpske osuđuje napade na Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko – primorsku u Crnoj Gori, te se protivi usvajanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori i pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u Crnoj Gori u korist države i nezakonite, nepriznate samozvane Crnogorske pravoslavne crkve, koja je registrovana u Policijskoj stanici na Cetinju.

To se, između ostalog, navodi u Prijedlogu deklaracije Narodne skupštine RS o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori koju je predložio poslanik u Klubu SDS Nebojša Vukanović.

Skupštinski Kolegijum je ovaj dokument uvrstio u prijedlog dnevnog reda sjednice parlamenta, a da li će konačno biti usvojena i u kom obliku, ostaje da se vidi na sjednici koja počinje 18. febrauara.

U Prijedlogu deklaracije se navodi da Narodna skupština izražava duboku zabrinutost zbog položaja Srba u Crnoj Gori i učestalih primjera kršenja osnovnih ljudskih i građanskih prava srpskog naroda.

– Narodna skupština osuđuje diskriminaciju Srba u Crnoj Gori, koji su izopšteni iz gotovo svih sfera odlučivanja i upravljanja, posebno sudski progon i prvostepenu presudu Višeg Suda u Podgorici u montiranom procesu liderima Srba u Crnoj Gori, poslanicima u Skupštini Crne Gore, koji su bez ijednog dokaza osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, te poziva vlasti i sudove u Crnoj Gori da poštuju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima iz 1950. godine i omoguće pravo na pravedno i pravično suđenje – piše u dokumentu.

Kako se navodi, Narodna skupština smatra nedopustivim da u državnoj administraciji u javnoj upravi Crne Gore radi svega jedan odsto Srba, iako Srbi čine trećinu stanovništva, kao i činjenicu da od referenduma 2006. i sticanja nezavisnosti, nijedan Srbin nije bio visoki funkcioner, predsjednik, premijer, ministar u važnom resoru ili predsjednik Skupštine Crne Gore.

– Narodna skupština osuđuje etiketiranje u javnosti predstavnika srpskog naroda kao navodnih neprijatelja Crne Gore, jer su Srbi kroz istoriju, posebno za vrijeme srpske dinastije Petrović-Njegoš, bili nosioci borbe i najzaslužniji za oslobođenje od vjekovnog ropstva i sticanje nezavisnosti Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine. Pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Republici Srpskoj i BiH, posebno u istočnoj Hercegovini i pograničnom području, uživaju najveća manjinska prava i zaštitu. Stoga, Narodna skupština RS poziva vlasti u Crnoj Gori da zaustave progon Srba u Crnoj Gori i traži od vlasti u Crnoj Gori da se prema Srbima ophode na način da imaju isti položaj i ista prava kao i Crnogorci u Republici Srpskoj i BiH – predložio je Vukanović.

TAGOVI: Crna Gora,Deklaracija,Narodna skupština RS,Nebojša Vukanović,Crne Gore,