Darko Tomaš međ mudžahedinima

Polako dolazi vrijeme da vlast žanje ono što je sijala godinama, strah, mržnju, ucjene, prljavu kampanju, lažne optužbe. Godinama su režimski mediji, prije svega RTRS, SRNA, ATV, trovali javnost i plašili građane izdajnicima, podanicima i bakirovcima iz opozicije koji tobože šuruju sa Bošnjacima u Sarajevu, balkanskom Teheranu, prodaju srpske nacionalne interese, a poseban je bio serijal napada na hodže, muslimanske vjerske velikodostojnike, koji su arlaukali iz džamija, plašili Dodika i smetali mu da mirno spava, kvarili mu dan!

Čim je otišao u Sarajevo ploča se promijenila, posebno od kako se zbratimio sa Erdogonom i Šefikom, pa je Dodik počeo da daje značajna finansijska sredstva iz budžeta Republike Srpske, iako nema nikakva ovlaštenja, za gradnju džamija i islamskog centra u Doboju i Republici Srpskoj.

Njegovim stopama krenuo je i Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor, koji se pohvalio kako je ugostio Nusreta Abdibegovića, banjalučkog muftiju koga je RTRS prije samo godinu dana, početkom 2019. godine, optuživao da je bio pripadnik zloglasnog Odreda El Mudžahedin!

Dvorsko oštro pero Branka Kusmuk, u svom stilu u stihovima, obradila je po zadatku pretpostavljenih Nusreta Abdibegovića i njegovu ulogu u ratu, uz teške optužbe na račun banjalučkog muftije zbog saradnje sa mudžahedinima koji su počinili užasne ratne zločine nad Srbima tokom rata na Vozući i drugim mjestima. Sve je serijom naručenih izjava i tekstova začinio Dževad Galijašević, koji je u ratu kao oficir Armije BiH dočekivao Aliju i Mudžahedine, a onda postao Dodikov omiljeni musliman i analitičar.

Šta se to primijenilo za godinu dana pa je banjalučki muftija od radikalnog islamiste sa spornom ratnom prošlošću postao rado viđen gost Milorada Dodika i Darka Tomaša? Kako je Šefik Džaferović godinama bio ratni zločinac sa Vozuće, zbog koga su Košarac i poslanici SNSD-a napuštali sjednice u Sarajevu, a sada je postao pouzdan partner, koga Dodik hvali, i sa njim donosi zajedničke odluke o putu u NATO?

Kako su godinama sijali tako će vlast i požnjeti, i čelnici režima moraju shvatiti da će im se kao bumerang vratiti sva hajka i prljava propaganda koju su vodili protiv političkih protivnika proteklih godina.

 

Nebojša Vukanović