Dani srpskog sporta

Navikli smo da nas naša reprezentacija Srbije obraduje velikim uspjesima u raznim sportovima, dok su uspjesi sportskih klubova bili mnogo rjeđi i skromniji. Razlog je prije svega što talentovani sportisti vrlo mladi odlaze u velike klubove.

Nakon što se fudbalska reprezentacija Srbije plasirala na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, dva najveća srpska kluba, Crvena Zvezda i Partizan, uspjeli su da prođu kroz grupnu fazu i prvi put nakon 25 godina oba naša kluba takmičiće se na proljeće u evropskim kupovima.

Partizan je ranije obezbjedio plasman u predposlednjem kolu, a Zvezda je u sjajnoj atmosferu pred svojim navijačima savladala po drugi put Keln i obezbjedila drugo mjesto u grupi.

Iako se uvijek kod nas mogu čuti kritike i zamjerke bez obzira na uspjeh, pobijediti dva puta za redom njemačkog prvoligaša u evropskim takmičnjima je veliki uspjeh za svaki klub, a Zvezda se ovom pobjedom i izbacivanjem revanširala Kelnu za težak poraz u nadoknadi vremena u dvomeču Lige šampiona davne 1989. godine.

Šlag na tortu sinoć stavili su košarkaši Crvene Zvezde koji su deklasirali turski Anadolu Efes ubacivši 100 poena. Atmosfera u dvorani „Aleksandar Nikolić“ nimalo nije zaostajala za onom veče ranije na stadionu „Rajka Mitić“.

Sport je uvijek na neki način reflektovao stanje u nekom društvu, pa se nadamo da će veliki uspjesi Zvezde i Partizana biti najava boljih dana i početak sveopšteg oporavka.

 

Nebojša Vukanović