Данас сам тек разумио Калигулу

Као студент историје нисам могао да схватим Калигулу, ексцентричног римског императора коме је власт и моћ толико помутила разум да је свог коња Касача прогласио за конзула и сенатора. Калигула је Рим сматрао својом прћијом, злоупотријебио је све институције, а именовањем Касача осим својих девијација желио је да покаже неограничену моћ.

Разочаран сам резултатима избора, посебно чињеницом да је власт куповином, притисцима, уцјенама и злоупотребама обезбједила продужетак агоније у сумњивим околностима. Посебно је забрињавајуће преко 40 000 неважећих гласова за предсједника Српске, што указује на бројне неправилности при бројању јер је немогуће да сваки 12 гласач није знао како се правилно гласа. Нажалост историја се понавља, јер је Вукота доживио судбину Луке Вукаловића и бројних других главара у Херцеговини које нажалост Херцеговци нису разумјели и подржали, већ су скидали своје умне и угледне главе. Данас сви Херцеговци славе и поносе се Јованом Дучићем, а да је којим случајем остао у Херцеговини 1941. вјерујем да би та мучки убили Петар Драпшин, Сава Мизара или Владо Шегрт, као што су побили Драшковиће, Новицу Краљевић и друге умне, поштене и паметне српске главе из тог тешког времена.

Од срца хвала свим Херцеговцима који су за мене гласали, и тако помогли да се са дна попењем на врх листе и освојим посланички мандат. Учинићу све да оправдам њихово повјерење, и будем истински заштитник свих грађана, без обзира у којој су партији, чији су и како се зову. Нисам имао ниједан сигуран глас нити сам некоме рекао да гласа за мене, и искрено сам изненађен добрим личним резултатом. Хвала малој али одабраној чети на подршци и подвигу. На младима свијет остаје,и велико хвала на искреној подршци младим СДС-а у Требињу.

Већ данас сам почео тражити простор за канцеларију народног посланика у Требињу, која ће од наредног мјесеца свакодневно примати грађане, рјешавати проблеме и тјерати институције да раде свој посао. Сваки мјесец ћу обилазити бар једном све општине од Требиња до Вишеграда,разговарати са грађанима а посебно ћу се трудити да скренем пажњу на мале општине попут Калиновика,Рудог, Чајнича…

Након сваке кише дође сунце, и упркос лошем резултату опозиције борба за слободу, правду и ред наставља се са још већим еланом и енергијом. До коначне побједе!

 

Небојша Вукановић