Danas sam tek razumio Kaligulu

Kao student istorije nisam mogao da shvatim Kaligulu, ekscentričnog rimskog imperatora kome je vlast i moć toliko pomutila razum da je svog konja Kasača proglasio za konzula i senatora. Kaligula je Rim smatrao svojom prćijom, zloupotrijebio je sve institucije, a imenovanjem Kasača osim svojih devijacija želio je da pokaže neograničenu moć.

Razočaran sam rezultatima izbora, posebno činjenicom da je vlast kupovinom, pritiscima, ucjenama i zloupotrebama obezbjedila produžetak agonije u sumnjivim okolnostima. Posebno je zabrinjavajuće preko 40 000 nevažećih glasova za predsjednika Srpske, što ukazuje na brojne nepravilnosti pri brojanju jer je nemoguće da svaki 12 glasač nije znao kako se pravilno glasa. Nažalost istorija se ponavlja, jer je Vukota doživio sudbinu Luke Vukalovića i brojnih drugih glavara u Hercegovini koje nažalost Hercegovci nisu razumjeli i podržali, već su skidali svoje umne i ugledne glave. Danas svi Hercegovci slave i ponose se Jovanom Dučićem, a da je kojim slučajem ostao u Hercegovini 1941. vjerujem da bi ta mučki ubili Petar Drapšin, Sava Mizara ili Vlado Šegrt, kao što su pobili Draškoviće, Novicu Kraljević i druge umne, poštene i pametne srpske glave iz tog teškog vremena.

Od srca hvala svim Hercegovcima koji su za mene glasali, i tako pomogli da se sa dna popenjem na vrh liste i osvojim poslanički mandat. Učiniću sve da opravdam njihovo povjerenje, i budem istinski zaštitnik svih građana, bez obzira u kojoj su partiji, čiji su i kako se zovu. Nisam imao nijedan siguran glas niti sam nekome rekao da glasa za mene, i iskreno sam iznenađen dobrim ličnim rezultatom. Hvala maloj ali odabranoj četi na podršci i podvigu. Na mladima svijet ostaje,i veliko hvala na iskrenoj podršci mladim SDS-a u Trebinju.

Već danas sam počeo tražiti prostor za kancelariju narodnog poslanika u Trebinju, koja će od narednog mjeseca svakodnevno primati građane, rješavati probleme i tjerati institucije da rade svoj posao. Svaki mjesec ću obilaziti bar jednom sve opštine od Trebinja do Višegrada,razgovarati sa građanima a posebno ću se truditi da skrenem pažnju na male opštine poput Kalinovika,Rudog, Čajniča…

Nakon svake kiše dođe sunce, i uprkos lošem rezultatu opozicije borba za slobodu, pravdu i red nastavlja se sa još većim elanom i energijom. Do konačne pobjede!

 

Nebojša Vukanović