Дан Републике

Данас је посебан дан за све грађане Републике Српске, и свима који славе честитам крсну славу Светог Стефана и Дан Републике. Неуставни референдум и прегласавање српског народа од стране Бошњака и Хрватска у парламенту БиХ крајем 1991. године натјерало је тадашње руководство Срба у БиХ да напусте заједничке институције и оснују Републику Српску, како би заштитили народ од мајоризације и страдања какво смо преживјели 1941. Након великих жртава у грађанском Отаџбинског рату, прво у Женеви, а потом Дејтону и Паризу, међународно је призната Република Српска, ентитет са веома широком аутономијом унутар БиХ.

Нажалост изградња Републике Српске и њених институција у послератнном периоду иде траљаво и споро јер нас воде недостојни и похлепни, а како вријеме одмиче последњу деценију ситуација је све гора. Институције су заробљене од стране владајуће олигархије а млади масовно одлазе јер не желе да живе потлачени у страху и сиромаштву. Најзаслужнији су понижени и стављени по страни, а најгори, најнеморалнији и најбескрупулознији испливали су на површину, разарајући, продајући и пљачкајући оно што је у рату створено уз велике жртве и одрицања.

 

Не знајући шта је патриотизам и истинска љубав према Отаџбини, јер да знају не би је пљачкали, крчмили и покоравали сопствени народ, окупатори који су нажалост на челу Српске претворили су Дан Републике у представу, кич, промоцију себе и своје Партије.

Колико властодршци не познају нашу националну историју говори поражавајућа слика да се у паради нажалост марширало и у црним униформама, какве српски војници и полицајци никад нису носили, јер су оне симбол зла и страдања, и управо у црним униформама црнокошуљаши из злогласне Црне легије Јуре Францетића починили највеће злочине над Србима. Да ли су несрећници свјесни шта раде, или се све ради смишљено како би нас што више сломили и понизили?

Умјесто бригом о сиротињи, младима, демобилисаним борцима и пензионерима, лажни патриотизам се исказује давањем крупних изјава и лажних обећања, којима се пере прљава савјест, и које само могу наштети народу и Републици Српској.

Након што је све обесмислио и упропастио, Додик и данас лапрда о независности и референдуму, покушавајући да сакрије своје издаје, клечање пред Бакиром, улазак у НАТО, пропаст десетак референдума и најава којима млати и манипулише народом већ 14 година.

Искрено се надам да ћемо већ наредни Дан Републике славити у другачијој атмосфери, са потпуно другим концептом и људима, стављајући у први план и први ред најзаслужније а политичаре у потоње редове, исказујући патриотизам снагом институција и односом према најслабијима  и сиротињи, а не трпањем народној новаца у џепове тајкуна, бесмисленим и тешким изјавама, од којих нико неће имати никакву корист осим манипулатора и лажних патриота који ће придобити понеки поен код наивних и лаковјерних.

 

Небојша Вукановић