Dan Republike

Danas je poseban dan za sve građane Republike Srpske, i svima koji slave čestitam krsnu slavu Svetog Stefana i Dan Republike. Neustavni referendum i preglasavanje srpskog naroda od strane Bošnjaka i Hrvatska u parlamentu BiH krajem 1991. godine natjeralo je tadašnje rukovodstvo Srba u BiH da napuste zajedničke institucije i osnuju Republiku Srpsku, kako bi zaštitili narod od majorizacije i stradanja kakvo smo preživjeli 1941. Nakon velikih žrtava u građanskom Otadžbinskog ratu, prvo u Ženevi, a potom Dejtonu i Parizu, međunarodno je priznata Republika Srpska, entitet sa veoma širokom autonomijom unutar BiH.

Nažalost izgradnja Republike Srpske i njenih institucija u posleratnnom periodu ide traljavo i sporo jer nas vode nedostojni i pohlepni, a kako vrijeme odmiče poslednju deceniju situacija je sve gora. Institucije su zarobljene od strane vladajuće oligarhije a mladi masovno odlaze jer ne žele da žive potlačeni u strahu i siromaštvu. Najzaslužniji su poniženi i stavljeni po strani, a najgori, najnemoralniji i najbeskrupulozniji isplivali su na površinu, razarajući, prodajući i pljačkajući ono što je u ratu stvoreno uz velike žrtve i odricanja.

 

Ne znajući šta je patriotizam i istinska ljubav prema Otadžbini, jer da znaju ne bi je pljačkali, krčmili i pokoravali sopstveni narod, okupatori koji su nažalost na čelu Srpske pretvorili su Dan Republike u predstavu, kič, promociju sebe i svoje Partije.

Koliko vlastodršci ne poznaju našu nacionalnu istoriju govori poražavajuća slika da se u paradi nažalost marširalo i u crnim uniformama, kakve srpski vojnici i policajci nikad nisu nosili, jer su one simbol zla i stradanja, i upravo u crnim uniformama crnokošuljaši iz zloglasne Crne legije Jure Francetića počinili najveće zločine nad Srbima. Da li su nesrećnici svjesni šta rade, ili se sve radi smišljeno kako bi nas što više slomili i ponizili?

Umjesto brigom o sirotinji, mladima, demobilisanim borcima i penzionerima, lažni patriotizam se iskazuje davanjem krupnih izjava i lažnih obećanja, kojima se pere prljava savjest, i koje samo mogu našteti narodu i Republici Srpskoj.

Nakon što je sve obesmislio i upropastio, Dodik i danas laprda o nezavisnosti i referendumu, pokušavajući da sakrije svoje izdaje, klečanje pred Bakirom, ulazak u NATO, propast desetak referenduma i najava kojima mlati i manipuliše narodom već 14 godina.

Iskreno se nadam da ćemo već naredni Dan Republike slaviti u drugačijoj atmosferi, sa potpuno drugim konceptom i ljudima, stavljajući u prvi plan i prvi red najzaslužnije a političare u potonje redove, iskazujući patriotizam snagom institucija i odnosom prema najslabijima  i sirotinji, a ne trpanjem narodnoj novaca u džepove tajkuna, besmislenim i teškim izjavama, od kojih niko neće imati nikakvu korist osim manipulatora i lažnih patriota koji će pridobiti poneki poen kod naivnih i lakovjernih.

 

Nebojša Vukanović