palpal

Da li se poslanici obmanjuju – Savjet ministara BiH vratio iste zakone

pic-zgradapsbih-01.jpg

Da li se poslanici obmanjuju – Savjet ministara vratio nepromijenjene zakone

Ismijavanje i ponižavanje parlamentarizma i Parlamentarne skupštine BiH doživjelo je vrhunac ponovnim upućivanjem u parlamentarnu proceduru seta „reeformskih“ zakona po hitnoj proceduri. Naime na spornoj telefonskoj sjednici Savjeta ministara BiH, na kojoj nisu učestvovali srpski ministri i kojom je umjesto Denisa Zvizdića predsjedavao generalni sekretar Zvonimir Kutleša, navodno su usvojeni novi Prijedlozi četiri zakona i ponovo poslati u parlamentarnu proceduru.

Zanimljivo je da Savjet ministara BiH nije predloži novi tekst i nove Prijedloge zakona o akcizama i osiguranju bankarskih depozita sa izmijenjenim tekstom, kako se tvrdi u njihovom propratnom dokumentu, već je 7.4.2017. u parlamentarnu proceduru vratio potpuno identičan tekst prijedloga zakona koji je već 9 dana ranije, 29-og marta 2017. godine, bio upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH. Poslanici Predstavničkog doma su odbacili zahtjev Savjeta ministara BiH da predložene prijedloge zakona razmatra po hitnoj i vraćeni su u redovnu proceduru, što poslanicima ostavlja mogućnost da amandmanskim djelovanjem promijeni dijelove zakona.

Umjesto da prihvati odluku Predstavničkog doma PS BiH, Savjet ministara BiH se izriguje sa Parlamentarnom skupštinom BiH i ponovu šalje poslanicima i delegatima isti set prijedloga zakona koji je ranije odbačen, tvrdeći da se radi o novom tekstu sa tehničkim izmjenama, i tražeći da se poslanici o istoj stvari izjašnjavaju dva puta za svega nekoliko dana. Koliko su u Savjetu ministara BiH bili nespretni govori i činjenica da su u u „novom“ prijedlogu zakona zadržali iste slovne greške kao u ranijem prijedlogu, pa u verzijama na bosanskom i hrvatskom jeziku umjesto 2017. piše 2016. godina. Papir trpi sve, ako je krajnji cilj povećati namete i ponovo zadužiti građane kod MMF-a i stranih kreditora.

Delegati Doma naroda BiH već su se izjasnili o ovom tekstu i usvojili 4 predložena zakona, a poslanici Predstavničkog doma PS BiH na sjendici zakazanoj za 20. april ponovo bi trebali da se izjasne da li su za hitnu proceduru razmatranja predloženih zakona. Poslanici su se već jednom izjasnili o ovom prijedlogu, pa ostaje da se vidi da li će se izjašnjavati ponovo o istoj stvari, ili će ostati na snazi prethodna Odluka o predloženim zakonima, koje je Savjet ministara BiH povukao iz procedure, i razmatrati ih nakon što prođu komisijsku fazu.

Nebojša Vukanović