palpal

Da li je na pomolu nova prevara Dodikovog savjetnika

tekstil65.jpg

Da li je na pomolu nova velika prevara Dodikovog savjetnika?

Vlada je vođenje projekta povjerila osobi iza koje je u Hercegovini ostao samo prah i pepeo, zatvorene firme, napuštene hale i napušteni. Takva osoba nikom ne može da ulije povjerenje, a činjenica da se prijava zainteresovanih radnika ne vrši u javnim ustanovama i institucijama već kod partijskih komesara vladajućeg SNSD-a govori nam da je na pomolu nova velika prevara siromašnih i naivnih građana koji se masovno prijavljuju tražeći slamku spasa i bilo kakav posao.
Vlada RS osnovala je Javno preduzeće „Nikola Tesla“ i za vršioca dužnosti direktora imenovala Dragana Vučetića, savjetnika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ovo preduzeće pozvalo je 2 000 zainteresovanih Hercegovaca da se prijave za rad u tekstilnoj industriji jer će navno Nijemci svoje firme izmjestiti iz Kine u Hercegovinu. Poziv za prijavljivanje privukao je veliku pažnju javnosti i nezaposlenih građana, a postavlja se pitanje koliko je realno da čovjek iza kojeg stoji niz neuspješnih investicija realizuje posao vijeka.
Vlada Republike Srpske već godinama zbija neslane šale sa Hercegovcima, testira moć realnog rasuđivanja i njihovu inteligenciju. Iz godine u godinu izmišljaju se sve veća obećanja, od brzih pruga, auto-puta, aerodroma do luksuznih turističkih naselja i kazina. Čim jedno obećanje propadne Vlada lansira novi spasonosni plan i investiciju. Poslednje veliko obećanje je otvaranje 2 000 radnih mjesta u tekstilnoj industriji, i rješavanje problema nezaposlenosti. Novoosnovano Javno preduzeće „Nikola Tesla“, koje je već najavilo proizvodnju električnih automobila u Srpskoj, navodno je postiglo dogovor sa njemačkim privrednicima da se tekstilna industrija izmjesti iz Kine u naš region. U svim medijima emitovan je oglas u kojem se pozivaju svi zainteresovani za rad u tekstilnoj industriji da se prijave kako bi se njemačkim investitorima pokazala ozbiljnost i zainteresovanost građana za veliki posao.
Vođenje ovog posla Vlada RS povjerila je Nevesinjcu Draganu Vučetiću, savjetniku za inostrane investicije predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je imenovan za direktora novoosnovanog javnog preduzeća „Nikola Tesla“. Ipak njegovo ime u Hercegovini mnogima ne ulijeva povjerenje jer je do sada uz pomoć države i IRB pokretao više projekata i svi su propali. Uoči opštih izbora u septembru 2010. godine uz veliku medijsku pompu Vučetić je postao većinski vlasnik firme „Pilana i namještaj“ u Nevesinju i u prisustvu visokih funkcionera najavio je veliku proizvodnju, izvoz i zapošljavanje radnika. Uzet je kredit od oko 2 000 000 maraka, ali pilana je radila vrlo kratko poslije završetka izbora a 50-ak radnika već godinama ne prima plate.
Vučetić je u Ljubinju dobio na korišćenje zemlju, zasadio voćnjak, ali je on vrlo brzo uništen a niko od radnika nije zaposlen na napuštenim plantažama. Načelnik opštine Ljubinje Vesko Budinčić potvrdio nam je da je Vučetić u njegovoj opštini imao još jedan neuspješan projekat. 2008. osnovana je firma „Pelets.d.o.o.“ koja je trebala proizvoditi pelete od drveta. 14.07.2008. preko Unikredit banke od Investiciono-razvojne banke uzet je kredit od 1 296 000 KM, ali i ovo preduzeće je danas zatvoreno a radnici su ostali bez posla.
U prisustvu bivšeg ministra poljoprivrede Radivoja Bratića i podršku Vlade Republike Srpske i lokalne zajednice Vučetić je uz nova velika obećanja otvorio i nezavršenu hladnjaču u Berkovićima, ali ni u njoj nikada nije zaleđen kilogram voća ili povrća i ona nikada nije stavljena u funkciju. Poljoprivreda je slaba tačka predsjednikovom savjetniku, pa je i na Berkovićima zasadio nekoliko stotina hektara voća i povrća. Vučetić priznaje da je imao nekoliko neuspješnih poslova i investicija u Hercegovini, ali tvrdi vda to ne treba dovoditi u vezu sa novim poslom u tekstilnoj industriji. „Pilana u Nevesinju je prestala sa radom zbog rata u Libiji jer je to omelo neke izvozne projekte, a nažalost nije došlo do realizacije izvoza drvnih asortimenata u neke susjedne države. Preduzeće „Pilana i namještaj“ samo je privremeno zatvoreno, i ja već u januaru planiram vratiti dio radnika na posao jer bih trebao potpisati Ugovor od 2 000 000 evra sa partnerima iz Hrvatske. Čelnici opštine Ljubinje nisu rekli sve pojedinosti o zemlji koja mi je data na korištenje i na kojoj je bio zasađen voćnjak, pa sada namjeravam uskoro da tužim čelnika i odgovorne ljude. Ja nisam bio vlasnik firme „Pelets“, a za završetak hladnjače na Berkovićima potrebno je svega 100 000 evra i ona će uskoro biti u funkciji. Problem je predstavljala velika suša, pa nije bilo dovoljno voća i povrća da se napuni hladnjača. Ranije poslove ne treba doovditi u vezu sa tekstilom jer iza ovog posla stoje njemački partneri i investitori koji namjeravaju da otvore 2 000 radnih mjesta. Zbog toga je jako važno da se prijavi bar 2 000 zainteresovanih, a ako ih bude i više mogla bi se otvoriti dodatna radna mjesta. Ukoliko ne bude bar 2 000 prijavljenih investicija bi mogla da završi u Doboju. Ja jesam savjetnik predsjednika Dodika ali ovo nema veze sa politikom. Iako se prijave u Bileći i Ljubinju vrše kod čelnika SNSD-a ja ne želim da ovaj ozbiljan posao vežem za neku stranku i da ovo ima bilo kakve veze sa politikom“
Vlada i njen stari partner u Hercegovini Dragan Vučetić godinama u nazad izvarali su Hercegovce i nisu ispunili brojna obećanja, pa treba imati mnogo rezerve i kada je u pitanju realizacija „posla vijeka“. Da li je moguće da su Nijemci tako neozbiljna nacija pa da investiciju vrijednu nekoliko desetina miliona evra realizuju sa neozbiljnim Vučetićem na osnovu potpisa zainteresovanih ljudi koji žele da rade u tekstilnoj industriji. Ugledne firme „Ceres“ i „Braks“ pobjegle su iz Trebinja glavom bez obzira prije tri godine jer nisu mogli da sarađuju sa našim novopečenim tajkunima, i sigurno će biti potrebno dosta vremena i truda da bi se povratilo izgubljeno povjerenje.
Zar nije bilo logično da Vlada i njeni visoki funkcioneri pokažu ozbiljnost i daju na značaju investiciji tako što će dovesti u Hercegovinu njemačke partnere, ustupiti im na korišćenje pogone Novoteksa, Bilećanke, Ljubinke i ostalih propalih tekstilnih firmi, obezbjediti olakšice garancije, podsticajne mjere. Umjesto toga Vlada je vođenje projekta povjerila osobi iza koje je u Hercegovini ostao samo prah i pepeo, zatvorene firme, napuštene hale i napušteni. Takva osoba nikom ne može da ulije povjerenje, a činjenica da se prijava zainteresovanih radnika ne vrši u javnim ustanovama i institucijama već kod partijskih komesara vladajućeg SNSD-a govori nam da je na pomolu nova velika prevara siromašnih i naivnih građana koji se masovno prijavljuju tražeći slamku spasa i bilo kakav posao.
I ovaj slučaj, kao i mnogi prethodni, pokazuju koliko smo neozbiljna i neuređena država u kojoj svako može da mešetari, obavlja visoke funkcije i bude savjetnik predsjednika Republike. Milorad Dodik i njegova Vlada u poslednje vrijeme izloženi su sve većim kritikama i pritisku javnosti, ali čini nam se da je predsjednik još i dobar kada vidimo ko ga i kako savjetuje.