Da li je moguće – njemačke zastave u Beogradu na dan bombardovanja 1941.

To mogu samo Srbi! Prosto je nevjerovatno da na dan početka agresije Hitlera i Njemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i divljačkog razaranja Beograda, 6-og aprila 1941. godine, u prijestinici Srbije nema gotovo nikakav istorijski čas, prihodna svečanost i pomen žrtvama bombardovanja i masovnog stradanja u Drugom svjetskom ratu, a da je Beograd osvjetljen i ukrašen zastavama Njemačke, u znak nekakve podrške Nijemcima u borbi protiv korone. Hajde što je Vesić takav kakav jeste, ali kako niko od saradnika ne pita pretpostavljene da li ste normalni, šta to radite?

Beograd, i mnogi drugi srpski gradovi, sravnjeni su sa zemljom aprila 1941. godine ali i aprila 1944. godine u bombardovanju tzv „saveznika“, Engleza i Amerikanaca. Više od hiljadu Beograđanka, civila, stradalo je tog 6-og aprila 1941. godine, kada je izgorela i potpuno uništena Narodna biblioteka Srbije, sa najdragocjenijim istorijskim dokumentima, knjigama, kraljevskim i carskim poveljama, preko 350 000 vrijednih starih knjiga i dokumenata, sjedište Pošta, kraljev dvor…

Beograd je bombardovan i prije 21 godinu, po treći put u prošlom vijeku, i da bar malo poznaju tešku i stradalnu nacionalnu istoriju, imaju osjećaja i patriotizma, Goran Vesić i ostali saradnici Aleksandra Vučića ne bi pravili ovakve strašne propuste i gafove, ponižavali i vrijeđali milione žrtava teških ratova iz prošlog vijeka, koji su dali svoje živote za slobodu.

Podanički odnos vlasti Srbije prema svojim mentorima sa zapada najbolje je opisao dr Milo Lompar u svom kultnom djelu Duh samoporicanja, a isticanje njemačkih zastava u Beogradu na dan bombardovanja 1941. i početka agresije Vermahta na Kraljevinu Jugoslaviju ostaće zapamćen kao jedan od tužnih primjera podaništva koji treba da opominju šta se događa kada narod izabere nedostojne da ga vode i ponižavaju.

 

Nebojša Vukanović