Да ли је Додик пренио позив папи да посјети Србију?

Гледајући шта ради Иринеј, довољно  је само рећи да је био један блаженопочивши патријарх српски Павле, и да нажалост вјероватно још задуго нећемо имати таквог духовника, подвижника и моралну громаду на челу наше Цркве. Нажалост насљедник Иринеј није патријарху Павлу ни до шљанака, а својим понашањем то свакодневно показује, често наносећи велику штету угледу Цркве.

Иринеј се претворио у синекуру и заштитника властодржаца, и чим им загусти он прискаче у помоћ, прије свега Додику и Вучићу. Тако је недавно, ничим изазван, непримјерено критиковао окупљања и мирне протесте грађана у Бедограду, током обиљежавања почетка НАТО агресије на Србију у Нишу, да би потом „благословио“ одлазак Додика на Велики петак у Ватикан код римског папе. На тај начин покушао је да да алиби Додику, а са друге стране по Додику је, по мојим сазнањима, послата и порука папи како би ускоро могао добити званичан позив да посјети Србију.

Као некад код Николића док му Вучић није скинуо главу, Иринеј је јуче служио на хацијенди у Лакташима, а долазак на славу Светог Ђорђа код Додика постао је традиционалан. Индулгенција и откуп гријехова изгледа да је и даље актуелан, а Иринеј је заборавио како је Додику некада смрдио тамјан па је напуштао сједнице, и није га питао од кад су старе комуњаре почеле славити славу!  Након славе патријарх се сусрео и са Чавићевим кадровиком и директором у Електрокрајини Драганом Кременовићем Пугером, познатим бањалучким насилником.

Нажалост и сам домаћин Додик се не труди да мало заштити углед патријарха, па га додатно компромитује дружењем са својим пријатељима, који имају више дјела од Ива Андрића.. Гледајући Иринеја шта ради, коме служи и са ким се дружи, само се са сјетом присјетим блаженопочившег патријарха Павла, јер његови наследници нажалост нису много тога од њега преузели и научили.

 

Небојша Вукановић