Da li je Dodik ili Rokfeler kandidovao Igora Radojičića

Igor Radoji;i' Trilaterala.jpg

Da li je Rokfeler ili Dodik kandidovao Igora Radojičića?

I dok se u medijima koji su pod njegovom kontrolom Milorad Dodik predstavlja kao veliki rusofil, Putinov prijatelj i navodna žrtva spletki zapada, njegovi najbliži saradnici i rukovodioci SNSD-a su aktivni članovi „East-west bridga“, organizacije koju je osnovala Trilateralna komisija. Trilateralnu komisiju mnogi nazivaju Svjetskom vladom iz sjenke, a osnovali su je 1973. godine Dejvid Rokfeler i Zbignjev Bžežinski sa ciljem jačanja saradnje SAD-a, Evropske Unije i Japana. Članovi uticajne Trilateralne komisije bili su mnogi američki predsjednici, premijeri Velike Britanije, Francuske, Italije, vodeći bankari i vlasnici najvećih multinacionalnih kompanija. Od osnivanja Trilateralna komisija radila je na slabljenju uticaja Rusije, kasnije i Kine, a jedan od osnivača, geostrateg i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Džimija Kartera Zbignjev Bžežinski, domaćoj javnosti je poznat po aktivnoj ulozi u raspadu bivše Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i kandidat SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke Igor Radojičić član je Savetodavnog odbora Ist-vest bridža, a društvo u odboru čine mu Ana Đukanović, sestra crnogorskog vladara Mila Đukanovića, Zorana Mihajlović, Goran Svilanović… Igor redovno prisustvuje Molitvenom doručku sa američkim predsjednicima, a i sam Dodik prošle godine u Beogradu je prisustvovao sjednici Trilateralne komisije. Anin poznatiji brat Milo Đukanović uveo je sankcije Rusiji, najglasniji je zastupnik ulaska Crne Gore u članstvo i jačanja uloge NATO-a u regionu. Bivša Dodikova savjetnica Zorana Mihajlović u SNS-u i Vladi Srbije slovi kao navjeći protivnik bliskih veza Srbije sa Rusijom, a bivši ministrar vanjskih poslova i lider Građanskog saveza Srbije Goran Svilanović bio je evrofanatik čiju politiku u Srbiji sada sprovodi Čeda Jovanović.

Član Ist-vest bridža je i Ranko Škrbić, kum predsjednika Milorada Dodika, bivši ambasador BiH u Srbiji i ministar zdravlja Republike Srpske. Iako u biografiji na engleskom jeziku Trilaterale piše da Škrbić ima impresivnu političku, diplomatsku i naučnu karijeru, svima nama u Republici Srpskoj je poznat kao grobar zdravstva koji je tokom svog ministarskog mandata napravio haos i iza sebe ostavio stotine miliona maraka duga u zdravstvenom Fondu i ustanovama.

Mlađani savjetnik predsjednika Republike Srpske za politička pitanja Aleksandar Vranješ takođe je član Rokfelerovog Ist-vest bridža. Njima društvo povremeno prave Kolinda Grabar Kitarović, Bojan Kostreš, Željko Mitrović.. Među članovima ne može se pronaći niko od vodećih ljudi opozicije u Republici Srpskoj. Imajući u vidu da su mnogi uticajni ministri, diplomate i medijski magnati zemalja regiona članovi Ist-vest bridža, i da im je to članstvo presudno uticalo na uspon u karijeri, možemo se zapitati da li je podrška Rokfelerovog Kluba bila presudna i za kandidaturu Igora Radojičića?

Postavlja se pitanje kako to da najbliže saradnike, kumove, ministre i savjetnike Milorada Dodika plaća Dejvid Rokfeler, a da sa druge strane predsjednik Republike licemjerno tvrdi da ga tobože ruši zapad i Soroš? Sam Nikola Špirić je kao predsjednik Komisije za nadzor OBE utvrdio da su režimske podvale o Sorošu bile neistinite i da nijedna strana nevladina organizacija nije učestvovala u organizaciji protesta u Banjaluci. Pitamo se da li neko može biti rusofil koji se po potrebi pred izbore slika sa Vladimirom Putinom, a da mu istovremeno najbliže saradnike kontrolišu Rokfeler i Bžežinski? Predsjednik Putin svakako nije naivan, i možda je upravo Dodikovo najbliže okruženje stvarni razlog zašto iz Rusije nikada nije došao ni „mali“ ni „veliki“ kredit?!

Brojni su primjeri da se prenaglašenom vikom i upiranjem prsta u druge skreće pažnja javnosti u drugom pravcu sa nepopularnih poteza vlasti. Tako je Srbija dala posebno veliki značaj obilježavanju godišnjice početka agresije NATO-a upravo u vrijeme kada je sa ovom vojnom Alijansom u najvećoj tišini potpisan Sporazom o slobodnom prolasku trupa i imunitetu vojnika, a Dodik najvatreniju nacionalnu retoriku koristu u vrijeme kada donosi najpogubnije odluke za Republiku Srpsku.

Od dolaska na vlast 1998. na tenkovima SFOR-a do danas Dodik je bio i ostao marioneta u rukama zapada koja ima zadatak da sistemski razori Republiku Srpsku, a njegovi mentori mu dozvoljavaju da ponekad izvodi predstave u javnosti, povremeno ih napada i predstavlja se lažno kao njihova žrtva kako bi stvorio pogrešnu sliku i obmanuo neupućene i naivne građane. Tako se i ovih dana novo štampanje 40 000 000 KM trezorskih zapisa, pristajanje na Bakirove ucjene, „bolne reforme“, otpuštanja i smanjenje plata po diktaru MMF-a u režimskim medijima pokušava potisnuti u drugi plan prenaglašenim lažnim srbovanjem i besmislenim pričama o mehanizmu koordinacine i odbarni interesa Republike Srpske.

Imajući u vidu ove činjenice i trenutno stanje u Republici Srpskoj sigurno je samo jedno – najveći nacionalni interes Srba sa ove strane Drine je skidanje sa pleća parazita i otuđene oligarhije, stranih sluga, marioneta i agenata koji su rasprodajom nacionalnog bogatsva, raseljevanjem, zaduživanjem i pljačkom u protekloj deceniji sopstvenom narodu napravili ogromnu štetu, veću od mnogih stranih okupacija u prošlosti.

Nebojša Vukanović