Чување угледа заставе некад и сад

Славна Војска Краљевине Србије, под командом регента Александра Карађорђевића, током 6 година крвавих борби у два Балканска и Првом свјетском рату није изгубила ниједан српски барјак, од 51 ратне заставе под којима су се војници борили. Њемачки цар Виљем други тражио је од генерала Мекензена да му као трофеј за успомену донесе једну заробљену ратну заставу Војске Краљевине Србије, али он то није успио јер током Првог свјетског рата и прелаза преко Албаније ниједна пуковска српска застава није изгубљена. Српски војници су масовно гинули и пострадали, али су успјели да одбране војничку част, и рат окончају побједом сачувавши све војничке ратне заставе.

Одмах по доласку у Сарајево, Милорад Додик је изгубио српску заставу, и тиме на одређени начин нарушио њену част и углед. Умјесто озбиљног занимања и заступања интереса народа који му је дао повјерење, Додик је нажалост политику свео на свакодневно извођење јефтиних представа које замајавају јавност и скрећу пажњу са суштинских питања. Тако је последњих мјесеци изигравао великог патриоту и србенду причом како ће унијети српску заставу у Предсједништво БиХ, иако се она унутра налази 20 година

Лажни патриота и велики манипулатор свечану заклетву је са Шефиком и Жељком положио без српске тробојке, а потом је заставу поставио испред врата Кабинета, објавивши фотографије у својим дворским медијима. Исту вече застава је нестала, и никада неће бити утврђено ко је то урадио. Додик је први српски представник у Сарајеву који је изгубио и понизио српску тробојку, и јасно је да је он највећи кривац за то јер је тробојку умјесто националног симбола и светиње претворио у објекат за манипулацију.

На крају било би занимљиво рећи шта би о њему рекао краљ Александар и носиоци албанске споменице, који су прешли голготу и спасили част српске заставе, док ју је Додик изгубио први дан по доласку у Сарајево.

 

Небојша Вукановић