palpal

Čuvanje ugleda zastave nekad i sad

Slavna Vojska Kraljevine Srbije, pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića, tokom 6 godina krvavih borbi u dva Balkanska i Prvom svjetskom ratu nije izgubila nijedan srpski barjak, od 51 ratne zastave pod kojima su se vojnici borili. Njemački car Viljem drugi tražio je od generala Mekenzena da mu kao trofej za uspomenu donese jednu zarobljenu ratnu zastavu Vojske Kraljevine Srbije, ali on to nije uspio jer tokom Prvog svjetskog rata i prelaza preko Albanije nijedna pukovska srpska zastava nije izgubljena. Srpski vojnici su masovno ginuli i postradali, ali su uspjeli da odbrane vojničku čast, i rat okončaju pobjedom sačuvavši sve vojničke ratne zastave.

Odmah po dolasku u Sarajevo, Milorad Dodik je izgubio srpsku zastavu, i time na određeni način narušio njenu čast i ugled. Umjesto ozbiljnog zanimanja i zastupanja interesa naroda koji mu je dao povjerenje, Dodik je nažalost politiku sveo na svakodnevno izvođenje jeftinih predstava koje zamajavaju javnost i skreću pažnju sa suštinskih pitanja. Tako je poslednjih mjeseci izigravao velikog patriotu i srbendu pričom kako će unijeti srpsku zastavu u Predsjedništvo BiH, iako se ona unutra nalazi 20 godina

Lažni patriota i veliki manipulator svečanu zakletvu je sa Šefikom i Željkom položio bez srpske trobojke, a potom je zastavu postavio ispred vrata Kabineta, objavivši fotografije u svojim dvorskim medijima. Istu veče zastava je nestala, i nikada neće biti utvrđeno ko je to uradio. Dodik je prvi srpski predstavnik u Sarajevu koji je izgubio i ponizio srpsku trobojku, i jasno je da je on najveći krivac za to jer je trobojku umjesto nacionalnog simbola i svetinje pretvorio u objekat za manipulaciju.

Na kraju bilo bi zanimljivo reći šta bi o njemu rekao kralj Aleksandar i nosioci albanske spomenice, koji su prešli golgotu i spasili čast srpske zastave, dok ju je Dodik izgubio prvi dan po dolasku u Sarajevo.

 

Nebojša Vukanović