Čuruk efendija

Slavko pokazuje defekte.jpg

Čuruk-efendija

Pokušajući da opravda primitivno i nepristojno ponašanje, gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević izjavio je kako ima „čuruk“ ruke, i da zbog zdravstvenih problema i nekontrolisanog refleksa ponekad saginje srednji prst na desnoj ruci. Mnogi ne znaju da turcizam „čuruk“ znači nezdrav, neispravan, truo, lažan, škart, invalidan… Iz prve ruke saznali kakav je Slavko, da i on ima neku manu, i da je donekle prevario građane na prethodnim izborima. Kao djevojke koje vješto kriju manu do udaje pa mladoženja kasno sazna da nevjesta baš i nije najsavršenija, tako je i Slavko uspio da prikrije čuruk ruke i srednjeg prsta na prethodnim izborima, jer je pitanje kakav bi bio rezultat da su građani na vrijeme saznali za ovaj, ali i druge, možda opasnije čuruke našeg gradonačelnika.

Očigledno je da Slavko ne može da se kontroliše i obuzda svoje neprimjereno i primitivno ponašanje. Prije nekoliko sjednica odbornicima je pokretima noge prijetio da će mu doći na volej, a kako mandat odmiče povećava se nervoza pa je samo pitanje dana kada će verbalni delikti preći u fizičke napade i sukobe kakve smo već mogli da vidimo sa Manojlom Ćukom i Dušanom Minovom.
Postoji li neko iz gradonačelnikovog okruženja ko može da ga obuzda, i ako već ne mogu ništa dobro da naprave i urade, da ga bar natjeraju da se pristojno ponaša i ne sramoti Trebinje i sve građane? Mi smo se nekako navikli na primitivizam pa trpimo, ali šta ako čuruk-refleks proradi poslije nekoliko neugodnih pitanja koje bi mogli postaviti komšije, diplomate i ambasadori velikih zemalja? Da li ćemo morati četiri godine strijepiti i ispaštati, gledati kako grad tone i propada, i umjesto sunčane mediteranske oaze pretvara se u tamnu čuruk-kasabu?

Slavko voli medijsku pažnju i možda bi za sve najbolje rješenje bio prijedlog Željku Mitroviću da kao VIP osobu gradonačelnika pozove na Farmu, i spoji ugodno sa korisnim. Ekrem i društvo bi pali u drugi plan, a šer i gledanost PINK-a probila bi sve rekorde i oporavila finansije ove medijske kuće. Slavko bi se u prirodnom okruženju nesumnjivo odlično snašao, konačno bismo negdje i mi pobijedili i osvojili prvo mjesto, a za dostojno predstavljanje mislim da se niko ne bi trebao protiviti da tokom nastupa Slavko pored nagrade iz budžeta grada dobije i punu platu od 4 000, dnevnice, reprezentaciju, troškove smještaja, stručnih suluga…

Bila bi šteta da se Slavko ne okuša u rijaliti šou programu, ali i ako se povuče sa funkcije i javnog života za njega ne treba puno brinutu. Makar da ima samo čuruk ruke zaslužio je čuruk-penziju. Trebinje je rekorder po broju invalidskih penzija u Republici Srpskoj, dijelile su se invalidnine i penzije kapom i šakom, pa bi bio red da i višedecenijski rukovodilac dobije zasluženu čuruk-penziju, ako ne redovnim putem onda uz pomoć nalaza i mišljenja svog kuma.

Nebojša Vukanović