Драшковић добио жути картон!?

Данас се завршавају традиционалне Спортске радничке игре водовода Српске, на којима је учествовало више од 500 радника Водовода из свих дијелова Српске, од Градишке и Бањалуке до Требиња. Радници су се 3 дана такмичили у више дисциплина, а прво мјесто, по укупном броју бодова, освојио је Водовод и канализација Бијељина, други је био домаћин, Водовод Требиње, а трећи су Бањалучани.

И док требињски дворски портали пишу плаћене хвалоспјеве о наводној доброј организацији и смјештају у Бијелом граду, радници са којима сам ја разговарао били су непријатно изненађени и незадовољни условима смјештаја и организацијом. Наиме радници, углавном мушкарци, били су смјештени у шестокреветним и осмокреветним собама без мокрог чвора, на 30-ак људи и више соба има само једно колективно купатило, па су владале велике гужве и свакако да гостима није било пријатно.

Чудно је да је неко пројектовао овакав вид смјештаја, и да је Драшковић пристао на изградњу великих шестокреветних соба без купатила у 21-ом вијеку!? Једна од замјерки је и мали број запослених, који објективно не могу да све стигну, изврше све услуге и послове, па би Драшковић свакако требао запослити више људи, али прије свега им повећати плате, јер је немогуће развијати савремени туризам кулучењем радника за 500 до 600 марака мјесечно, а истовремено да газда глуми кнеза, разбацује милионе на авионе, хеликоптере, виле и луксуз. Управо о томе, бољем односу и потреби повећања плата радницима, прије неколико дана сам имао веома буран разговор са Родољубом Драшковићем пред великим бројем гостију и требињских привредника, у хотелу Панорама у Граду сунца, на коме сам му рекао да не глуми кнеза и бахатог шерифа, купује авионе и хеликоптере а раднике плаћа 500 до 600 марака, већ да промијени однос према запосленим, почне да их цијени и поштује.

Пошто се у Требињу причају разне приче и верзије, ускоро ћу објавити видео блог са неким детаљима бурног и напетог разговора са Драшковићем, коме сам желио јасно скренути пажњу да људи нису стока, и да му милијарде које је зарадио не дају за право да кулучи, гази и троши људе као да су животиње.

Иако је Драшковић, кратко вријеме и пар сусрета које сам имао са њим од како ме позвао као посланика на разговор, показало да је он веома лош, превртљив и бескрупулозан човјек, велики лажов и манипулатор који не држи ријеч, што сам му неки дан  уи рекао у лице,  ипак је његова појава у Херцеговини добра и не треба га опструисати да заврши пројекте и инвестиције. Ипак нико, па ни Драшковић, нема право да кулучи раднике у Херцеговини, и уколико не промијени однос и не повећа плате да запослени могу пристојно живјети од напорног рада, и не отвори поново погон у Невесињу, биће великих проблема. Због инвестиција у Херцеговину, Драшковић упркос охолом понашању има одређен кредит, али му нећу допустити да кулучи раднике до крајњих граница за скромне плате, и уколико не промијени однос и не повећања примања ја ћу кренути у оштру медијску и институционалну кампању, и нанијети снажне ударце који ће значајно урушити углед Драшковићу и његовој компанији.

Зато се надам да ће добро размислити, повећати број радника и плате у туристичким сектору, јер би неко ко има милијарде требао добро платити раднике да га сви цијене и поштују, а не да на туђој муци повећава бројеве на рачуну и хрпе новаца у сефовима, које му иначе ништа не значе.

 

Небојша Вукановић