Crveni nadbiskup okupio Blajburšku koaliciju

Patrijarh Irinej nije ustoličio novog njemačkog vladiku Grigorija, a u Diseldorfu nije bilo ni umirovljnog vladike Atanasija, Grigorijevog duhovnog oca, niti novog hercegovačkog vladike Dimitrija i bratsva manastira Tvrdoš, što je jasna poruka. Veliko je poniženje za Grigorija što ga nije ustoličio patrijarh, jer je to izuzetak u Crkvi, a njegov veoma povoljan i loš ugled u našoj Crkvi potvrđuje i činjenica da osim patrijarha nije bilo ni vladike Irineja Bulovića, Amfilohija, Joanikija, Fotija, Jefrema i ostalih uglednih i uticajnih vladika.

Crveni nadbiskup i u Diseldorfu je okupio Blajburšku koaliciju SNSD – HDZ, i u sred kampanje razmatrao situaciju i načine kako da im pomogne, svjestan da je njegov ugled drastično pao. Okupljanje je organizovano samo par dana nakon što je javnost u Republici Srpskoj saznala da je djed Željke Cvijanović bio ustaški satnik u vojsci Ante Pavelića, što je još jedan pokazate izdajničke prohrvatske politike SNSD-a. Osim Dodika, Luke Petrovića i cijelog regionalnog odbora SNSD-a istočne Hercegovine, ustoličenju je prisustvovao i izaslanih hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. Juče je u Trebinju bio lijep sunčan dan, sve je mirisalo na slobodu i svježinu jer su svi direktori, od Gordana Mišeljića, kuma Mika i Karađorđa Bjelakovića do Mijanovića, Lambete i Šupića, pošli sa Lukom da isprate svog mecenu i pokrovitelja. Postavlja se pitanje jesu li direktori i gradonačelnk Petrović u Njemačku otputovali o svom trošku, ili su tradicionalno uzeli dnevnice i putne troškove na račun grada i javnih preduzeća?

Ustočičenje je pokazalo da je Grigorije bio vladika samo za prikrivene komuniste na vlasti, i oni najviše žale što ih je napustio u kampanji jer su navikli da ih „pogura“ u finišu, pred samo glasanje. Iz Hercegovine su otišla dva autobusa ulizica za Njemačku, a zanimljivo da je sa hrvatske granice vraćen HET-ov autobus, jer HET nije registrovan za turističke ture, pa su naprasno morali angažovati drugog prevoznika.

Vladike su na poslednjem Saboru prihvatile moj apel i argumente, i neizmjerno sam im zahvalan što su na taj način omogućili duhovni i moralni preporod Hercegovine, koji nije bio moguć sa crvenim biskupom. U nedelju će, ako Bog da, patrijarh ustoličiti novi hercegovačkog vladiku Dimitrija, kome će trebati puno podrške i snage da stvari vrati na svoje mjesto i ispravi greške svog prethodnika.

 

Nebojša Vukanović