palpal

Crveni licemjetar

snsd.jpg

Crveni licemjetar

SNSD bi se trebalo uzeti kao mjeru licemjerstva. Beskrupulozno makijavelističko ponašanje, ogromni zaokreti u politici, ponašanju i izjavama čelnika ove stranke dešavaju se u svega nekoliko dana, a nekada i za nekoliko sati. Cilj opravdava sredstvo i dozvoljeno je uraditi i reći sve što će u tom trenutku zadovoljiti trenutne interese partije i lidera. Zbog toga bi njihovo ponašanje trebalo standardizovat i uspostaviti prvu konkretnu mjeru i jedinicu licemjerstva – crveni licemjetar. O samoj Dodikovoj dvoličnosti već se mogu napisati cijeli romani i studije, a izjave i ponašanje tokom glasanja o akcizama, MMF-u, Americi, neoliberalnom konceptu i bankama ušle su u anale. Pošto je Dodik neprikosnoveni lider u više kategorija, bilo bi isuviše skromno za takvu ličnost postaviti standarde samo u jednoj oblasti.

Razmišljao sam da je gen-sek najbolji učenik i da se jedinica nazove Lukimetar, po mom dragom zemljaku Luki Lakiju Petroviću, jer je on uz lidera stranke neprikosnoveni vodeći licemjer u čitavom pokretu ali mnogi se ne bi složili zbog geografije i sukoba interesa. Laki Lučijano Petrović dugo je radio na sebi i postavljao standarde da bi se približio samom vrhu ljestvice i postao gen-sek vrijedan svojih prethodnika. Primjera je mnogo, a možda su najupečatljivi oni kada je odmah po dolasku na čelo Trebinja tri mlade trudnice ostavio bez posla uoči poroda a već sutradan medijima govorio o natalitetu, pronatalitetnoj politici i mladim bračnim parovima koji su prioritet pri zapošljavanju. Ništa manje licemjerni nisu ni čuveni Lukini harizmatični govori o smanjenju troškova, poštenim tenderima, štednji, nestranačkom pravednom zapošljavanju..

Rame uz rame u trci ka vrhu ljestvice licemjerstva Luku prati i šef Kluba odbornika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac koji jednu sjednicu parlamenta vodi intimne razgovore i dogovara zajednički nastup sa Šefikom Džaferovićem, a već sledeću traži njegovu smjenu i napušta sjednice. Patetične floskule i besmislene optužbe na račun političkih protivnika za navodnu izdaju, probosansku politiku, prenos nadložnosti, u narodu poznatije kao „bratsko bakirovanje“ su vrhunac licemjerstva jer je mlađani Košarac neposredno pred ulazak u SNSD bio član „Asocijacije 2005“ i zalagao se za ustavne reforme, ukidanje Republike Srpske i formiranje multietničkih regija promjene Dejtona skupa sa Slavom Kukićem, Šahbazom Džihanovićem, Vehidom Šehićem i Miodragom Živanovićem.
Politički kameleon Nikola Špirić nekada je bio istinski predvodnik koji je krčio staze i postavljao orjentire i nedostižne standarde crvenim omladincima i mladim naraštajima, ali nakon 4 decenije polako je počeo da se povlači i iznosane kopačke kači o klin.

Lažni disident Igor Radojičić, tragikomična premijerka Željka Cvijanović i ostala plejada SNSD-ovih kadrova samo malo zaostaju za vodećim licemjerima, pa bi zbog malih međusobnih nijansi, koje se teško mogu i primijeiti, trebalo ustanoviti univerzalnu mjeru crveni licemjetar, koja bi bila standard i mjera za dvoličnost krajnih razmjera.

Nebojša Vukanović